“Ailenin Devletle Kesişen Yolu” “Ailenin Devletle Kesişen Yolu”

ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Şengal'de 2014 yılında IŞİD'in gerçekleştirdiği kadın kırımı ve katliamın 10. yıl dönümünde 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" olarak ilan edilmesi çağrısında bulundu.

DEM Parti Kadın Meclisi, 3 Ağustos 2014’te Şengal’de IŞİD çetelerinin Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği kadın kırımı ve katliamının 10. yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaparak, 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, IŞİD saldırıları sonucu binlerce kadın ve çocuğun soykırıma uğradığı, 6 bin kadın ve çocuğun esir alındığı ve 400 bin Êzidî’nin zorla göç ettirildiği belirtildi. Esir alınan Êzidî kadınların işkence gördüğü, köle pazarlarında satılarak din değiştirmeye zorlandığı ifade edildi.

Şengal’in tarih boyunca 73 kez soykırıma maruz kaldığı vurgulanarak, Êzidî kadınların tüm bu fermanlara rağmen inançlarını, dillerini ve kültürlerini yaşatmaktan vazgeçmedikleri belirtildi. IŞİD’in gerçekleştirdiği soykırım ve kadın kırımı politikalarına karşı mücadelenin devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Şengal’e yönelik saldırıların, Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kürdistan bölgesine yapılan saldırılarla aynı güçlerin arkasında olduğu ifade edilerek, bu güçlerin ortak hedefinin Kürt halkının elde ettiği statü ve Ortadoğu’da yükselen kadın mücadelesi olduğu vurgulandı.

DEM Parti Kadın Meclisi, Türkiye’nin de 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirilen katliamı soykırım olarak tanıması gerektiğini belirterek, Birleşmiş Milletler’in alt kurumları dahil birçok ülke ve Avrupa Parlamentosu’nun bu katliamı soykırım olarak tanıdığını hatırlattı. Almanya’da yapılan Uluslararası Êzidî Kadın Konferansı’nda 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kararlaştırıldığını ifade eden meclis, bu günün uluslararası düzeyde tanınması çağrısını yineledi.

Açıklama, Şengal Dağı eteklerinde eşitlik ve özgürlük diyerek kolektif yaşamın öncülüğünü yapan Êzidî kadınların direnişini selamlayarak sona erdi.