HABER MERKEZİ - Tecridin ağır bir işkence olduğuna dikkati çeken Af Örgütü Fransa eski Başkanı Genevieve Garrigos, “İki yüzlü politikalara son verip, Abdullah Öcalan’ı özgürleştirmeliyiz” dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 41 aydır haber alınamıyor. PKK Lideri Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için Kürtler ve dostları, "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" kampanyası kapsamında dünyanın birçok yerinde yeni eylemler yaptı. En son aralarında Orhan Pamuk ve Şirin Ebadi'nin de olduğu Nobel ödüllü 69 isim, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve BM İnsan Hakları Komitesi'ne (OHCHR) mektup gönderdi.

Yine yakın zamanda, siyasetçi, sanatçı, akademisyen ve insan hakları savunucuları dahil olmak üzere 61 Fransız isim daha CPT mektup göndererek, İmralı’daki tecride karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Mektubun imzacılarından biri olan Paris Belediyesi Meclis Üyesi ve Uluslararası Af Örgütü Fransa Eski Başkanı Genevieve Garrigos, Öcalan’ın özgür olması gerektiğini kaydetti. 

‘ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ’

Fırat Haber Ajansı’na konuşan Genevieve Garrigos, CPT’ye gönderilen mektubun temel amacının, Abdullah Öcalan’ın koşulları karşısında acilen harekete geçilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Garrigos, “Avrupa Konseyi’nin bir organı olarak CPT, Sayın Öcalan’ın tutukluluk koşullarını izlemekle görevli. Fransız şahsiyetler olarak, CPT’den 3 yılı aşkın süredir avukatları ve aileleriyle görüştürülmeyen Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahkumlara erişimin sağlanmasını talep ettik. Öyle ki, sağlık durumlarının iyi olup olmadığı, hatta hayatta olup olmadıkları bile bilmiyoruz. Bu durum bizim için büyük bir endişe kaynağıdır. Mahkumların tecrit altında tutulmaları aileleri ve avukatlarıyla görüştürülmemeleri, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmelerini ve tutsakların avukatlarıyla erişimini garanti altına alan tüm uluslararası sözleşmeleri son derece ciddi bir şekilde ihlal etmektedir” dedi.

‘HAYATTTA OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ’

Garrigos, tecridin ağır bir işkence türü ve insanlık dışı, aşağılayıcı bir muamele olarak kabul edildiğini belirterek, “İnsanları bulundukları koşullarda tecrit altında bırakmak hem sağlıkları hem de psikolojileri üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadır. Abdullah Öcalan’ın mevcut koşulları son derece ciddi bir durum teşkil etmektedir. Tecrit altında tutulmaları, bir işkence biçimi olarak, açıkça cezalandırma ve intikam olarak kabul edilir. Bunun ötesinde, özellikle endişe verici olan, bu kişilerin cezaevinde olup olmadıklarını, sağlık durumlarının iyi olup olmadığını veya hayatta olup olmadıklarını dahi bilemememizdir. Öcalan ve arkadaşları hakkında bilgi sahibi olamamak, insanlığa karşı bir suç olarak tanımlanan zorla kaybetme ile eşdeğerdir. Tüm bu durumlar son derece endişe vericidir ve Türk hükümeti bu insanları bu koşullarda alıkoymaya bir an önce son vermelidir” diye belirtti. 

‘CPT İMRALI’YA GİTMELİ’

Buzlanan camı zarar vermeden nasıl çözeriz? Buzlanan camı zarar vermeden nasıl çözeriz?

Türkiye’nin, CPT’nin son İmralı ziyaretinin raporunu açıklamasına izin vermemesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Garrigos, “Türk devletinin bu tutumu, İmralı’da büyük bir sorunun olabileceğinin de göstergesidir. Bu da başka bir endişeyi beraberinde getirmektedir. Türkiye’nin tutumundan kaynaklı, CPT’yi bu raporu kamuoyuna açıklamaya zorlayamasak da Komiteden İmralı’ya yeni bir ziyaret yapmasını, Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların haklarının güvence altına alınarak avukat ve aileleriyle yeniden temas kurulmasının sağlanmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ 

Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümündeki rolüne dikkati çeken Garrigos, “Sayın Öcalan, Kürtler açısından son derece önemli siyasi bir lider. Kürt sorununun çözümü noktasında müzakerelere katılabilmesi için onu koruduğumuz biri haline getirmeli. Kurdistan topraklarının farklı ülkeler arasında parçalanması nedeniyle karmaşık hale gelen mevcut durumun farkında olmamız gerekiyor. Kürtler günümüzün belki de en önemli, devletsiz halklarından biridir. Parçalanmış Kurdistan topraklarının yeniden birleştirilmesine izin verilmeli. Bunun da ancak, diplomatik yol ve siyasi müzakerelerle başarılabileceğini ve Abdullah Öcalan'ın da bu müzakerelere katılıp Kürt halkını birleştirebilecek becerilere ve yeteneğe sahip bir lider olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI’

Küresel çapta başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasının önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğine işaret eden Garrigos, “Fransa ve Belçika başta olmak üzere AK üyesi devletlerin yanı sıra ABD’yi de Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması için gereken her şeyi yapmaya çağırıyorum. Kürtler, Türk hükümetinin on yıllardır devam eden son derece ağır baskılarına maruz kalmaktadır. Bu duruma bir son verilmesi zorunludur. Bölgede birliğin yeniden tesis edilmesi ve barışın sağlanması için Kürtlerin haklarının, bizim de savunduğumuz değerler uğruna mücadele ederek fazlasıyla hak ettikleri haklarının tanınması ve garanti altına alınması hayati önem taşıyor. Kürt sorununda çözüm, çatışmaların sıkça yaşandığı ve basit bir kıvılcımın durumu ateşleyebildiği bir bölgede ileriye doğru atılmış büyük bir adım olacaktır” diye konuştu. 

Avrupa Konseyi ve Avrupa ülkelerinin Türk devletinin hukuksuzlukları karşısındaki tutumuna da değinen Garrigos, “Jeopolitik çıkarlar ve göçmenlik anlaşmaları nedeniyle her defasında bağışlanan bir Türkiye var karşımızda. Birkaç duruma özellikle dikkat çekmek istiyorum; Türkiye'deki son yerel seçimlerde birçok belediye başkanlığı Kürt siyasetçiler tarafından kazanıldı. 2019'dan bu yana bazı belediye meclis üyeleri ve belediye başkanları görevlerinden alındı ve tutuklandı. Aynı durum bugün de yaşanıyor. Seçilmişlere yönelik bu baskılar, Avrupa Konseyi’nin endişelerinin artmasına neden olmalı. Bir Paris meclis üyesi olarak, Türk makamları tarafından tehdit edilen, taciz edilen ve tutuklanan bu Kürt seçilmiş temsilcilerin durumundan doğrudan endişe duyuyorum” dedi. 

Kaynak: https://mezopotamyaajansi38.com/tum-haberler/content/view/250013