AMED - DFG’nin tutsak Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun 3’üncü duruşması 29 Şubat'a görülecek. Derneğin Eşbaşkanı Serdar Altan, meslek örgütlerine çağrıda bulunarak, "Hukuksuzluk son bulmalı" dedi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve  Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te evine yapılan baskınla Amed’te gözaltına alındı. Müftüoğlu, 3 Mayıs Dünya Gazeteciler Günü’nde çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklanarak, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Hazırlanan 43 sayfalık iddianamenin 41 sayfasında gazeteci Müftüoğlu’na dair tek bir ibare yer almazken,  Müftüoğlu, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla suçlandı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki kez hakim karşısına çıkan Müftüoğlu, iddialar çürütülmesine rağmen tahliye edilmedi. 

Müftüoğlu’nun 3’üncü duruşması 29 Şubat’ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesinde aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG),  Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Türkiye Basın Yayın Ve Matbaa Çalışanları Sendikası (BASIN-İŞ),  Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) da olduğu 6 meslek örgütü uluslararası kurumlara çağrı yaptı. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, 29 Şubat’ta görülecek duruşma için katılım çağrısında bulundu. 

‘SESSİZ KALINDIĞI İÇİN BASKI YAYILIYOR’

Gazeteci Müftüoğlu’nun 10 aydır tutuklu olduğunu dile getiren Altan, tutukluluğunun cezalandırmaya dönüştüğünü vurguladı. Müftüoğlu şahsında gazeteciliğin yargılandığını ifade eden Altan, “Ancak Müftüoğlu Kürt gazeteci olduğu için yeteri kadar sahiplenmiyor. Bu da bizi üzüyor. Oysa gazetecilerin görevi hakikati paylaşmaktır. Kürt gazetecilerin tutuklanmasına karşı sessiz kalınması nedeniyle baskı yayılıyor. Hep dile getirdik bugün bize yapılan baskılara karşı sessiz kalırsanız yarın sıra size de gelecek ve öyle de oldu.  Bu nedenle diyoruz bir araya gelelim, bu sessizliğe son verelim” şeklinde ifade etti. 

ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

Daha önce tutsak Müftüoğlu için yapılan duruşmalar öncesinde davasının sahiplenmesi için çağrılar yaptıklarını söylen Altan, “Bu çağrılar önemli olsa da yeterli olmadığını gördük. Bu defa Türkiye ve Kürdistan’da 6 gazeteci kurumun imzasıyla uluslararası gazeteciler, insan hakları savunucuları ve siyasi partilere çağrı yaptık. Çağrının temel amacı Dicle Müftüoğlu’nun davasına sessiz kalınmamasıdır. Her kurumun kendi alanında katkı sunmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

‘DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI’

29 Şubat’ta görülecek Müftüoğlu’nun 3’üncü duruşmasına katılım çağrısında bulunan Altan, şöyle konuştu: “Artık bu kabul edilemez. Hiç kimsenin bunu kabul etmemesi gerekir. Bunun için bir şeyler yapması gerekir. Artık söylem bir şeyi ifade etmiyor. Bunun için bir çalışma olmalıdır. Çünkü artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. Bu hukuksuzluk ve işkenceye son verilip, Dicle’nin bırakılması gerekir. Mahkeme gününde hereksin Dicle’nin davasının yanında olmalı ve Dicle’nin yalnız olmadığı görülmelidir. Dicle Müftüoğlu gazetecidir ve gazetecilik suç değildir. Dicle suç işlememiştir. Bir an evvel serbest bırakılmalıdır.”

MA / Mehmet Güleş

Kaynak: https://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/233966