DİYARBAKIR–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, son 5 ayda 838 kadının şiddet gördüğünü, 720’sinin ise psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı.
Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, son 5 aylık kadına yönelik şiddet raporunu İHD Diyarbakır Şubesinde açıkladı. Açıklamaya, HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Rosa Kadın Derneği Kurucu Üyesi Ayla Akat Ata ile çok sayıda kadın katıldı.
1 Temmuz ile 10 Aralık 2019 tarihleri arasında derlenen raporu, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı Üyesi Avukat Öykü Çakmak okudu.
Çakmak, açıkladıkları raporun Diyarbakır’da kadına yönelik şiddete karşı ortak çalışma yürüten şiddet ağı bileşeni STK ve meslek odalarının 5 aylık başvuru ve gözlem raporu olduğunu belirtti.
‘5 AYDA 838 KADIN ŞİDDET GÖRDÜ’
Çakmak, Şiddetle Mücadele Ağı bileşenlerine 5 ay içerisinde Diyarbakır ve ilçelerinden 838 kadının başvurduğunu, bunlardan 720 kadının psikolojik, 422 kadın fiziksel, 392 kadın ekonomik, 321 kadın dijital şiddet ve ısrarlı takip yoluyla, 198 kadının ise sosyal şiddete maruz kaldığını söyledi.
‘KADINLAR EŞLERİ TARAFINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR’
Çakmak, başvuru yapan kadınların tamamının erkekler tarafından farklı şiddet türlerine maruz bırakıldığını, şiddet uygulayan erkeklerin büyük çoğunluğunun kadınların evli olduğu erkekler olduğunu söyleyerek, başvuru yapan her kadının, birden çok şiddet türüne maruz kaldığını kaydetti. Kadınların yüzde 85’inin sistematik olarak psikolojik şiddet gördüğünü vurgulayan Çakmak, kadınların hem aile içinde hem de toplumsal yapı içerisinde sosyal şiddete maruz kaldıklarını ifade etti.
‘97 ÇOCUK CİNSEL İLİŞKİYE MARUZ KALDI’
Çakmak, açıklamasına şöyle devam etti: “Toplam başvuru sayımıza dâhil etmediğimiz ve cinsel ilişkiye maruz kalan 97 çocuk (15-18 yaş arası çocuk) Türk Ceza Kanunu’nda reşit olmayanla cinsel ilişki olarak tanımlanan ve çocuğun rızası olduğu varsayılan suç tipine uyduğu gerekçesiyle adli işlem görmüştür. Bu vakaların bir kısmı çocuk yaşta evlendirme vakaları olduğu gibi, bir kısmı da evlilik ilişkisi olmaksızın çocuğun rızası olduğu varsayılarak cinsel ilişkinin yaşandığı vakalardır. Öncelikle belirtmek gerekir ki; Kanunda 18 yaş altı çocukların yaş aralığına göre 12-15 veya 15-18 şeklinde kategorileştirilmesi başta İstanbul sözleşmesi olmak üzere birçok ulus-üstü sözleşmeye aykırılık teşkil etmektedir.”
‘3 KADIN KATLEDİLDİ’
Son 5 aylık süreçte Diyarbakır’da 3 kadının da erkekler tarafından katledildiğine dikkat çeken Çakmak, kentte yaşanan intihar vakalarının da yüksek olduğunu ifade etti. İntihar vakalarını cinayet olarak gördüklerini söyleyen Çakmak, “Kadın intihar vakalarının hem adli hem de sosyolojik boyutuyla derinlikli olarak incelenmesi gerekmektedir” dedi.
‘FARKLI KENTLERDEN DE BAŞVURU YAPILDI’
Çakmak, Diyarbakır şiddetle mücadele ağı bileşeni kurumlar olarak, sosyal medya aracılığıyla Türkiye’nin diğer kentlerinden son 5 ayda 62 başvuru aldıklarını belirterek, farklı kentlerdeki kadınlarla bu konuda işbirliği yaparak destek sunduklarını kaydetti. Çakmak, son 5 ayda kadın cinayeti davalarına müdahillik talebinde bulunduklarını, yargılama süreçlerine dahil olduklarını belirterek, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair önerilerde bulunup, kadınların ortak mücadelesine dikkat çekti.
‘ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK’
Çakmak, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin, çocuk yaşta evliliklerin ve intihar cinayetlerinin yoğun yaşandığı bir dönemden geçildiğini belirterek, tüm toplumu saran şiddet sorunun en çok kadını vurduğunu kaydetti. Çakmak, kadına yönelik şiddetle mücadelede işbirliği, dayanışmayı kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. (MA)