AMED ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde kurulan Gastro İnovasyon Merkezi, hafta sonu Boğazkere ve Diyarbakır Peynirleri Tadım Etkinliğine ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından peynir ve şarap konusunda uzmanlaşmış kişiler, işletme temsilcileri, araştırmacılar ve gazetecilerden oluşan 25 kişilik ekip Ergani, Eğil, Dicle ve Çermik ilçelerini içeren programda yöredeki Boğazkere üzümü ve peynir üretim alanlarını ziyaret etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan Gastro İnovasyon Merkezi genel koordinasyonunda gerçekleştirilen “Tadım Günleri” etkinliği “Avrupa Miras Günleri” ne denk getirilerek AB Türkiye Delegasyonu ve Diyarbakır AB Bilgi Merkezi işbirliğinde gerçekleştirildi ve kırsal bölgelerde yetişen ve önemli bir kültürel miras değeri olan iki tescilli ürünü içeren bir organizasyon düzenlendi. Tadım etkinliği ile ilk kez kırsal alanları içeren bir program yapıldı ve üzüm ve peynir alanında kırsal bölgeleri içeren rotalar planlandı.
Boğazkere Üzümü Kentin Markalaşma Potansiyeli En Yüksek Olan Ürünü
22 Eylül 2023 Cuma günü Eğil ilçesinde üzüm sıkma, pekmez, sucuk ve pestil yapım aşamalarını gözlemlemekle başlayan etkinlikte katılımcılara kentin zengin üzüm çeşitliliği ve üzümden yapılan lezzetler tattırıldı. Daha sonda Dicle ilçesi Bahçelievler köyündeki Boğazkere üzüm bağlarında üreticilerle bir araya gelindi. Üreticilerin Boğazkere üzümü ile ilgili deneyimleri ve beklentileri konularında sohbet eden ekip Ergani ilçesine geçerek buradaki bağlar ve üreticilerle de bir araya geldi.
Etkinlik kapsamında ayrıca Boğazkere üzümünden elde edilen ürünler ile Diyarbakır peynir çeşitlerinin yer aldığı bir tadım etkinliği düzenlendi ve bu ürünlerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde farklı pazarlara sunumu ve farklı mutfaklarda kullanımına dair katılımcıların önerileri alındı ve işbirlikleri sağlandı.
Tadım etkinliğinde konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; Menşesi Diyarbakır olan ürünlerin AB coğrafi işaret tescil çalışmalarına değindi. Boğazkere üzümü için de AB coğrafi işaret tescil başvuru çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde farklı etkinlikler ile kente özgü farklı yöresel ürün ve lezzetlere odaklandıklarını belirtti. Özellikle kırsal alanları içeren özgün rotaların oluşturulması ve tescilli ürünlerin ticarileşmesi ve markalaşmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Diyarbakır Peynir Rotası Çermik İlçesinden Geçer
Etkinliğin ikinci gününde Çermik ve Çüngüş ilçelerinde incelemelerine devam eden ekip ilk olarak peynir üretimine odaklandı. Çermik Süt Üreticileri Birliği ev sahipliğinde kentte küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, evlerde ve mandıralarda peynir yapım işlemleri gözlemlendi. Çermik ilçesinde süt ürünleri (örgü peyniri, tulum peyniri, otlu peynir, yoğurt kaymağı, koyun yoğurdu, tereyağı) ve tescilli Çermik Biberi misafirlere ikram edildi. Etkinlik kapsamında ayrıca kadınlar örgü peyniri yapımını da göstererek, evlerde peynir yapımı hakkında bilgiler paylaştı. Daha sonra eski usul Boğazkere üzüm bağları ile tanınan Çermik ilçesine bağlı Kuyu köyündeki bağlar gezildi ve üreticiler ile görüşüldü.
Gastro İnovasyon Merkezi Hevsel Şenliği’ne ev sahipliği yapacak
Bu yıl Temmuz ayında açılan merkez, bir dizi program ile kentin gastronomi zenginliğine dikkat çekerek altyapıyı geliştirmenin yanında, tanıtım ve farkındalık çalışmalarına da odaklanıyor.
Bu kapsamda 30 Eylül 2023 tarihinde Hevsel Bahçeleri’nde Hevsel Şenliği yapmaya hazırlanıyor. Etkinlik kapsamında geçmişte Hevsel’de yetişen ürünler ile yapılan kente özgü lezzetlere odaklanılacak, bir zamanlar kenti besleyen ve kentin mutfak kültürünün zenginliğini sağlayan Hevsel Bahçeleri’ne dikkat çekilecek. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde kentin gastronomi ve müzik kültürü bir arada sunulacak ve etkinlik herkese açık olacak.