ANKARA – Meclis’te görüşülmeye başlanana ÖMK’ye ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen, kanunu kabul etmeyeceklerini belirterek Meclis’teki milletvekillerine birlikte mücadele çağrısında bulundu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi için Eğitim Bakanlığı önünde toplanarak Meclis’e yürüdü. Burada yapılan açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’nun da katıldı. Açıklamada, “Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na hayır” başlıklı pankartı açılırken sık sık, “Hükümet yasanı al başına çal” sloganı atıldı.
‘ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÜCRET’
Açıklamayı yapan sendikanın Genel Sekreteri Zülküf Güneş, tasarıyı kabul etmediklerini söyledi. Seçim öncesi itirazlarına rağmen yürürlüğe konan kanunun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildiğini anımsatan Güneş, “Mahkeme tarafından verilen sürenin 27 Haziran’da dolmasından bir gün önce, yine hazırlık aşamasında sendikalar ve eğitim emekçilerinin görüşleri alınmadan hazırlanan yeni kanun taslağı meclise gönderildi. Bugün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak bu kanunla eğitim fakültelerinde alınan eğitim yok sayılmaktadır. Öğretmen olarak atanacaklar ‘Millî Eğitim Akademisi’ tarafından verilecek üç ya da dört dönemlik hazırlık eğitimine tabi tutulacak ve bu eğitimi başarıyla tamamlayanlar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecektir. Ancak, hazırlık eğitimi sürecinde ödenecek ücret, bugünkü tutarla sadece 14.190 Lira olarak belirlenmiştir. Asgari ücretin dahi altında olan bu ücretle nitelikli öğretmen yetiştirme iddiasının ne kadar tutarsız olduğunu bir kez daha görüyoruz” diye konuştu.
‘KANUN TASLAĞINA ADALET VE EŞİTLİK YOK’
Tasarıda, mesleki yetersizliğin iki müfettiş raporuyla tespit edilen öğretmenlerin söz konusu akademiye alınarak başarısız olmaları durumunda genel idari hizmetler sınıfında memur olarak atanmasını öngördüğünü ve bunun eğitimcilerin iş güvencesini tehdit ettiğini kaydeden Güneş tasarının eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını belirtti. Güneş, “Ücretli öğretmenlik adı altında emek sömürüsü var. Bu kanun taslağında öğretmenlerin itibarı yok, meslek onuru yok, liyakat yok, adalet ve eşitlik yok, can güvenliği yok, eğitim emekçilerinin uğradığı şiddet ve mobbinge çözüm yok, toplumsal cinsiyet eşitliği yok, İş güvencesi yok. Eğitim bir ekip işi olmasına rağmen idari, teknik ve yardımcı personeller yok, engelli öğretmenler yok, taban maaş talebiyle tam 39 gündür nöbette olan özel sektör öğretmenleri yok, özel okul ve kurslarda çalışan öğretmenlerin hakları ve çalışma koşulları konusunda hiçbir düzenleme yok. Sayıları bir milyona yaklaşan ataması yapılmayan arkadaşlarımız yok. Peki, ne var KHK rejiminin devamı olan güvenlik ve arşiv araştırmaları var” dedi.
‘DAHA ELZEM OLAN KARARLARI NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ?’
Güneş, Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Öğretmen Akademileri’nden söz ederken şûra kararlarına atıf yaptığını belirtti. Güneş, “Buradan soruyoruz, şûra kararlarını madem bu kadar önemsiyorsunuz 20. Eğitim Şûrasında karar altına alınan; Okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlanmalıdır, Sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalı, öğretmen alımlarında kadrolu istihdam esas olmalı ve mülakat uygulaması kaldırılmalıdır, Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin devlet okullarında görev yapan öğretmenlerle asgari aynı düzeyde özlük haklarına sahip olmaları yönünde düzenleme yapılmalıdır. Bunlar gibi çok daha elzem olan ve kararları neden uygulamıyorsunuz” diye sordu.
MECLİS’E ÇAĞRI
Meclis’teki milletvekillerine kanunun kabul edilmemesi için ortak mücadele çağrısında bulunan Güneş, son olarak şunları söyledi: “Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız, ‘ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; öğretmenlerin statüsü tavsiyesi’ olan bu metni esas alan ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan öğretmenlerin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununu hep beraber hazırlayalım. Siyasi iktidarı ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i, öğretmenlerin sesine kulak vermeye ve gerçek bir meslek kanunu için eğitimin tüm bileşenleri ile birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Eğitim emekçilerinin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.”
Sonrasında 39 gündür Meclis Parkı’nda nöbette olan Özel Sektör Öğretmenleri ile eyleme geçen Eğitim-Sen, Meclis’te görüşülen ÖMK’ye ilişkin karar verilene kadar eylemi sürdüreceklerini ifade etti.