AMED - Erxenî’de düzenlenen “Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılıkla mücadele” başlıklı çalıştayda konuşan Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, uyuşturucu kullanımının son 10 yılda katlanarak arttığına dikkat çekti.
#Ergani Belediyesi tarafından düzenlenen "Uyuşturucu Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele" konulu saha çalışmasında, Belediye Eş Başkanı Şiyar Gültekin konuşma yapıyor.@Ergani_Bel @siyar_guldiken @bayar61742 pic.twitter.com/JNq59qVokv
— Ötekilerin Gündemi (@OtekilerinG) December 5, 2024
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Amed’in Erxenî (Ergani) Belediyesi, “Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılıkla mücadele” başlıklı çalıştay düzenledi. Belediyenin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sosyo-Politik Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç’in konuşmacı olarak yer aldığı çalıştay, Erxenî Belediye Eşbaşkanı Şiyar Güldiken’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Erxenî’de ilk defa böyle bir çalışma yapıldığını söyleyen Güldiken, her sokakta, mahallede bu meseleye dair mağduriyetlerin yaşandığını belirtti. Güldiken, “Gençler geleceğimizdir ama beyni çürütülmüş gençler geleceğimiz olamaz, bizde onlara iyi bir gelecek sunamayız. Algıları açık olan gençler bizim geleceğimizdir. Her 4-5 gençten biri uyuşturucu kullanıyor. Bu da bize bu çalışmayı yapma gereği sundu. Bu gençler için ne yapabiliriz? Ailelerin duruşu da çok önemli. Ailelerle birlikte bu çalışmaları yürütmeliyiz. Buna karşı güçlü ve birlikte çalışma yürütmemiz gerekiyor” dedi.
UYUŞTURUCU KULLANIMI YÜZDE 100 ARTTI
Yüksel Genç, Türkiye genelinde son 10 yılda uyuşturucu kullanımının katlanarak arttığını belirterek, bunun bölge kentlerinde daha fazla olduğunu kaydetti. Bağımlılık İzleme Merkezi’nin açıklamış olduğu rapora göre, Türkiye’de uyuşturucu ticaretinin ve suçlarının katlanarak arttığını dile getiren Yüksel Genç, “Emniyetin de 2022 raporunda Türkiye’de uyuşturucu nedeniyle işlem yapılan suç kaydı katlanarak artmış. 2020 yılında yapılan işlem 2015-2014 yılında yapılan işlemin 4 katı. Ülkemizde uyuşturucunun son 10 yılda çok fazla arttığını gösteren raporlar, ülkemizdeki krizlerin gençlerimizden nasıl çıktığına dair izlem oluşturuyor. Uyuşturucunun kendisi ülkemizin bütününün tarifçesidir. Bu anlamıyla mücadele edilmesi gereken alan olarak görmek gerekiyor. Orada bir mücadeleden bahsediyorsak, karşı saldırıdan da bahsediyoruz demektir. Bağımlılık yaratan maddelerden bahsediyorsak, tehdidin topluma karşı olduğunu kabul etmek, savaş araçlarının bir parçası olarak uyuşturucuyu değerlendirmek gerektiği kabul etmek gerekiyor. 2023 yılında Amed Barosu’nun açıkladığı bir raporda, 2016 sonrasında uyuşturucu kullanımının en az yüzde 100 arttığını söylüyor. Yine Bağımlılıkla Mücadele Derneği’ne göre Türkiye genelinde nüfuz baz alındığında uyuşturucu kullananların oranı yüzde 3 iken, Amed’de yüzde 10’a tekabül ediyor” şeklinde konuştu.
#Ergani Belediyesi tarafından düzenlenen "Uyuşturucu Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele" konulu saha çalışmasında, saha politik araştırma koordinatörü Yüksel Genç sunum yapıyor. #ÖtekilerinGündemi @Ergani_Bel @siyar_guldiken@bayar61742 pic.twitter.com/HwD6vqDiHn
— Ötekilerin Gündemi (@OtekilerinG) December 5, 2024
‘ERXENÎ DE GENÇLİK VE BAĞIMLILIK’
Yüksel Genç sonrasında, hazırladıkları “Erxenî’de gençlik ve bağımlılık” raporuna dair aktarımlarda bulunarak, çalışmanın ilk bölümünde sosyo-ekonomik ve kültürel durumlara dair verileri elde etmeyi amaçlayan sorulara; 2’nci bölümünde genel alışkanlıklara; 3’üncü bölümünde sigara kullanma alışkanlıklarına; 4’üncü bölümünde alkol kullanma alışkanlıklarına; 5’inci bölümde uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımına dair algı, tutum ve davranışların ölçülmesine; 6’ncı bölümde ise öneri ve taleplere yer ayrıldığını kaydetti.
Yüksel Genç, çalışma kapsamında görüşülen gençlere ortalama 50 soru sorulduğunu belirterek, bu çalışma için 500 gençle görüştüklerini kaydetti. Yüksel Genç, madde kullanımı nedeniyle okula gitmediğini söyleyen gençlerin oranının yüzde 1,5 olduğunu kaydetti. Çalışma grubunun yaklaşık yüzde 40’ının sosyal güvencesinin olmadığını dile getiren Yüksel Genç, “Gençlerimizin aslında neredeyse yarısının sosyal güvencesi yok. Yüzde 14’lük kısım hiç ücret almayanlar, asgari ücretin altında çalışan gençlerimizden oluşuyor. Ekonomik durumları da çok parlak değil. Erxenî eğitim ve okul hayatından uzak kalmış bir gençlik grubundan oluşuyor. ‘Alışkanlık ya da boş vakitlerinizi nelerle giderirsiniz’ sorumuzda çok ilginç bir veriye rastladık. Yüzde 57.4 ‘İnternet ve sosyal medyada vakit geçiriyorum’ diyor” şeklinde konuştu.
UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 9’A DÜŞTÜ
Her 4 gençten birinin gelecek kaygısı yaşadığını sözlerine ekleyen Yüksel Genç, “Kimi raporlarda uyuşturucu kullanım yaşının 11-12 yaşına düştüğü söyleniyor. Ama son yaptığımız çalışmalar bize bu yaşın 9’a düştüğünü gösteriyor. Katılımcılara ‘Hiç sigara içtiniz mi?’, ‘Hiç alkol kullandınız mı?’ ve ‘Hiç uyuşturucu kullandınız mı?’ şeklinde 3 temel soru sorduk. Yaklaşık 3 gençten 2’si sigara içiyor. Gelir azaldıkça sigara içenlerin arttığını görüyoruz. Sigarayı içtikleri mekanlar konusunda katılımcıların yüzde 39’u ‘okul’ diyor. ‘İlk sigarayı kimle içtiniz’ sorusuna, yüzde 72.2’si ‘arkadaşlarla’ demiş. Verilen yanıtları incelediğimizde mekanların etkili olduğunu, erkeklerin kadınlardan daha fazla olduğunu görüyoruz. ‘Hiç alkol içtiniz mi’ sorusuna katılımcıların yüzde 67’si ‘hayır’ yüzde 33’ü ‘evet’ yanıtını verdi. Uyuşturucu kullananların çoğunluğu ilk esrar içiyor. Uyuşturucuyu ilk kullanma yaş aralığına baktığımızda; ‘ilk uyuşturucunun tadına 5-11 yaş arasında baktım’ diyenlerin sayısı yüzde 9.4. Uyuşturucuları kullananların yüzde 78’i hala uyuşturucu kullanıyor. 5 yıl ve üzeri kullanıcıların sayısının çok fazla olduğunu söylemek gerekecek” diye belirtti.
3’TE BİRLİK KISIM UYUŞTUUCU KULLANMA POTANSİYELİNDE
Gençlerin büyük bir kısmının uyuşturucuyu bırakmak istediğini fakat tedavi olmak istemediğini söyleyen Yüksel Genç, Erxenî’de uyuşturucuyu sorun olarak görenlerin oranının yüzde 87.2 olduğunu belirtti. Gençlere, “Anneniz, babanız, kuzeniniz, akrabanız, komşunuz uyuşturucu kullanıyor mu?” sorusunu sorduklarını belirten Yüksel Genç, “Yüzde 69.2’si ‘hayır’, 30.8’i gibi büyük bir rakam ‘evet’ dedi. Görüşmecilerin yüzde 30.8’inin bunu demiş olması, ilçede kişilerin 3’te birinin uyuşturucu kullanma potansiyelinde olduğunu bize gösteriyor” dedi.
MAHALLELERE GÖRE KULLANIM DAĞILIMI
Uyuşturucu kullanan mahallelerde daha çok Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (DEM Parti) oy veren gençlerin olduğuna dikkati çeken Yüksel Genç, “Uyuşturucunun en çok kullanıldığı mahalleler; örneğin Rezan (Bağlar), güvenlik önlemlerinin en yoğun olduğu yerler. O yüzden önlem olarak kimse güvenlik önerisinde bulunmadı” şeklinde konuştu.
Katılımcıların yüzde 92.4’ünün bağımlıların tedavi olması gerektiğini söylediğini belirten Yüksel Genç, buna dair ne yapılması noktasında yine katılımcıların verdiği yanıtları aktardı.
Çalıştay, burada yürütülen tartışmalarla son buldu.