AMED - DTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan 1'inci Mezopotamya Gastronomi Zirvesi başladı. 

Amed Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliğinde 9- 11 Kasım tarihleri arasında 1'inci Mezopotamya Gastronomi Zirvesi, “Geçmişten geleceğe Mezopotamya sofrası” şiarıyla başladı.  DTSO düzenlenen ve 3 gün sürecek olan zirveye Amerika, Almanya, İtalya ve Beyrut’tan araştırmacıların yanı sıra eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de farklı üniversitelerden, uluslararası kuruluşlardan ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar katıldı.

Buzlanan camı zarar vermeden nasıl çözeriz? Buzlanan camı zarar vermeden nasıl çözeriz?

Açılış konuşması yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Son 5 yılda kentte ekonomik ve sosyal, kültürel alanda dahi pek çok çalışma yaptıklarını ve çalışmalarda yereldeki meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, uzmanlar ile ortaklaşarak ulusal ve uluslararası düzeyde güçlü işbirlikleri kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Temel hedeflerinin kentin ekonomik kalkınması olduğunu dile getiren Kaya, şöyle devam etti: “Sahip olduğumuz tarımsal arazi varlığımız, tarımsal ve hayvansal ürün çeşitliliğimiz, tarihi kültürel varlıklarımız ve somut olmayan kültürel miras değerlerimiz tarım ve turizm sektörlerinde en önemli potansiyellerimiz. Aynı şekilde Diyarbakır menşeli ürünlerimiz, zengin endemik bitki çeşitliliğimiz, farklı uygarlıkların, halkların katkısı ile bugüne kadar gelen yöresel lezzetlerimiz, hala gıda ürünlerimizin birçoğunu kırsal bölgelerimizden temin etmemiz önemli avantajlarımız. Gastronomi bize tüm bu potansiyellerin turizme kazandırılması ve sürdürülmesi için bir perspektif sunuyor. Turizm artık sadece tarihi mekânları gezip görmekten ibaret değil. Deneyimlemek, tatmak, o coğrafyada yaşayanlar gibi yaşamak ve hissetmek aynı zamanda. Yani gastronomiyi hem kırsal alanlarla daha güçlü bağ kurmak hem de turizmi çeşitlendirmek için önemsiyoruz" dedi.

‘SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİYOR’

Üç yıldır gastronomi çalışmalarına yoğunlaştıklarını kaydeden Kaya, “Çalışmaya yöresel ürün ve lezzetlerin tescili ile başladık. Ama sadece tescillemenin yeterli olmadığını o ürünlerin lezzetlerin üretilerek sunulması ve sürdürülmesi gerektiğini gördük. Bu nedenle hemen İçkale dediğimiz eski kent merkezinin arkasında 150 yıllık tarihi bir yapıyı Gastro İnovasyon Merkezi olarak işlevlendirdik. Bugün dışarıdan gelen misafirlerimiz Arkeoloji müzesini gezdiler ve Çay önünden, Amida Höyüğe, Zerzevandan, Körtiktepeye kadar kentte devam eden kazılarda çıkarılan arkeolojik bulguları gördüler. Gastro İnovasyon Merkezimiz hemen bu müzenin arkasında yürüme mesafesinde yer alıyor ve öğle yemeğinde hep beraber gezme ve yöresel lezzetleri tatma fırsatı bulacağız” şeklinde konuştu. 

Mezopotamya Gastronomi Zirvesi alanında uzman akademisyenlerin sunumlarıyla devam ediyor. 

Kaynak: http://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/223738