MUĞLA - Deştin ve Bayır mahallelerinde yapımı devam eden çimento fabrikasının yürütmesinin durdurulmasını isteyen köylüler, Muğla İdare ve Vergi Mahkemeleri binası önünde oturma eylemine başladı.

Muğla'nın Yatağan ve Menteşe ilçelerine bağlı Deştin ve Bayır mahallelerinde yapımına devam edilen çimento fabrikasına karşı köylüler, Muğla Bölge İdare Mahkemesi önünde Adalet Nöbeti başlattı. Nöbet öncesi Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muğla Çevre Platformu nöbet öncesinde mahkeme binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Gecikmiş adalet adalet değildir. Çimento fabrikası inşaatı derhal durdurulmalıdır", "Köyümüze sahip çıkalım" ve "Çimento fabrikası istemiyoruz" pankartları açıldı.

Köylüler adına konuşan Deştin Çevre Platformu Eşsözcüsü Haluk Özsoy, çimento fabrikasına karşı 2022 yılında yürütmeyi durdurma davası açıldığını anımsattı. Bu davanın ilk olarak reddedildiğini ardından Danıştay kararı ile tekrar açıldığını belirten Özsoy, "Muğla 2 Nolu İdare Mahkemesi adalet dağıtması amacıyla kurulmuş adil bir mahkemenin yapması gerekeni yine yapmayıp çimentocu şirketin inşaat faaliyetini durdurması için verilmesi gereken yürütmeyi durdurma kararını yine vermedi ve inşaatın devam etmesini teşvik etmiş oldu. 23 Nisan 2023’te bilirkişiler tarafından sahada keşif yapıldı. Bilirkişilere önce 30 gün, sonra ilave 60 gün toplam 90 gün süre verildi. Bu süre zarfında tekrar yürütmeyi durdurma talep edildi, kabul edilmedi. Böylece çimentocu şirket 3 ay daha kazanmış oldu" dedi.

NÖBET BAŞLADI

İdare Mahkemesinin sürekli olarak köylüleri olayarak şirkete zaman kazandırdığını kaydeden Özsoy, 23 Haziran'da mahkemeye iletilmesi gereken bilirkişi raporunun da halen mahkemeye sunulmadığını söyledi. Gecikme sebebinin de köylülere bildirilmediğini ifade eden Özsoy, "Bu raporun yanlış olduğuna dair itirazda bulunulmuş ve iptali için dava açılmış ise mahkemenin yapması gereken dava sonuçlanıp, bir karara varıncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı vermesidir. Ama bu yapılmamıştır, mahkeme bu yanlışında direnmektedir. Bizler mahkemenin bilirkişi raporuna rağmen 1,5 yıldır yürütmeyi durdurma kararı vermemesini tarafgir buluyor ve ve bir an ön önce yürütmeyi durdurma kararı vermesini istiyoruz. 2.ÇED raporu iptal edilene kadar direnişimizi mahkeme önünde sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından kitle adliye binası önünde oturma eylemi başlattı.