ANKARA - Çalışanların semt servislerinin kaldırılması üzerine ODTÜ'de başlattıkları çadır eyleminin sürdüğünü belirten Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilcisi Ulaş Nacar, “Sonuç alıncaya kadar direneceğiz” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) çalışanların semt servislerinin 3 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında kaldırılmasına karşı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez Koop-İş), Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen), Üniversite İdari Personel Sendikası, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası ile Eğitim, Öğretim ve Bilim Çalışanları Hak Sendikası  (Eğitim Hak-Sen) çadır eylemi başlattı. ODTÜ Rektörlüğü önünde başlatılan eyleme 15 Temmuz gecesi müdahale edildi ve rektörlük tarafından çadırlar kaldırıldı. Müdahalelere rağmen çadır eylemi devam ediyor.

‘REKTÖRLÜĞÜN KEYFİ UYGULAMASI’

Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilcisi Ulaş Nacar, ODTÜ kurulduğu günden bu yana çalışanların servis kullandığını belirterek, “Bundan yaklaşık 6 ay önce rektörlük personellere bir e-posta göndererek servisleri kaldırdığını söyledi. Biz de oturma eylemi başlattık. Bu eylem iki hafta sürdü. Bu direnişin sonucunda servis hakkını tekrar geri aldık. Rektörlük görüşmelerimizde neden böyle bir girişimde bulunduklarını söylediğimizde, bütçe sorunu yaşadıklarını söylediler. Daha sonra bütçenin olduğunu fakat bu kaleme bütçe ayrılmayacağını öğrendik” dedi. Bu kez de Kurban Bayramı öncesi rektörlük tarafından yeni eğitim dönemine kadar servislerin kaldırıldığına dair e-posta aldıklarını belirten Nacar, “Duyuruyu aldıktan sonra ilk iş gününde rektörlük önünde çadır eylemi başlattık. Servis hizmetinin iptal edilmesi için devlet kurumlarından gelen herhangi genelge ve talimat yoktur. Tamamen rektörlüğün keyfi bir uygulaması olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

‘EMEKÇİLER ULAŞIM SORUNU YAŞIYOR’

Çalışanların işe geliş gidiş sırasında ciddi zorluklar yaşadığını söyleyen Nacar, “Sabahları Sıhhıye Meydanı’ndan ODTÜ’ye gelen sadece bir dolmuş var. Onun dışında üniversiteye toplu taşıtla gelmek mümkün değil. Bunun için personeller sabah kendi imkanlarıyla gidip geliyorlar. Yakın semtlere servisle 20 dakika giderken kendi imkanlarıyla 2 saati buluyor. Ayrıca engelli personeller var. Bazılarının çocukları buradaki kreşlerde eğitim görüyor. Onlar için çok daha zor. Üniversite ile nizamiye girişi arasında 2 kilometre var. Binlerce personel buraya yürüyerek gidiyor. Dolmuşlarda yer kalmıyor ve beklemek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

‘REKTÖRLÜK: BÜTÇE YOK’

Üniversitenin bütçesinin olduğunu semt servislerine ayrılmak istenmediğini ifaden eden Nacar, “Bütçenin kullanılması politik bir tercihtir. Kurumlar kuruluşlar ya da hükümetin politik tercihlerine bağlı olarak bütçeyi pay ederler. Maalesef ülkemizde de kaynaklar emekçilerin yararına kullanılmıyor. Biz emekçiler bu politik tercihi kabul etmiyoruz. Üniversitede her alan bütçe var ama emekçilerin iş servislerine yokmuş. Biz bu bütçeyi emekçilerin lehine kullanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU DİRENİŞ ÖNEMLİDİR’

Nacar, eylemlerinin süreceğini belirterek, şunları ifade etti: “Sonuç alıncaya kadar direneceğiz. Emekçilerin sesi duyulmalı. Talepler çok haklı ve meşru. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Kaynakları ODTÜ emekçilerinin lehine kullanmalarını talep ediyoruz. Bu uygulama devam ederse diğer kurum ve kuruluşlara örnek olacaktır. Buraya sahip çıkmak lazım. Bu direniş önemli bir direniştir. Burada çıkacak aleyhte bir karar diğer kamu kurumların da etkiler. Gece yarısı nöbet çadırlarımız söküp götürmüşler. Rektörlüğe başvurduğumuzda biz sökmedik diyor. Kameralardan baktığımız zaman rektörlük çalışanları sökmüş. Çadırlarımıza el koydular. Biz her şeye rağmen mücadelemize ve nöbete devam edeceğiz.”