İZMİR - İsrail'in Gazze'de kendi yönetiminde koloni bir yönetim oluşturma hayalinin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Cengiz Aktar, uluslararası güçlerin politikalarındaki belirsizliğin savaşlarla altüst olan Ortadoğu'yu büyük bir bilinmezliğe sürüklediğini kaydetti.

Savaşlar, çatışmalar ve siyasi çalkantıların gölgesinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan Orta Doğu halkları, her an ölümle yüz yüze. Hamas'ın 7 Ekim’deki baskınına karşı İsrail'in, Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden başlattığı saldırılar 3 ayı geride bıraktı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Hamas yok edilene kadar" devam edeceğini söylediği saldırılarda bugüne kadar 22 bin 835 Filistinli yaşamını yitirdi, 58 bin 166 kişi de yaralandı. İsrail yine Lübnan'a yönelik sürdürdüğü saldırılarda da bazı Hizbullah yöneticileri hedef alınıp öldürüldü. 

Mazlum Abdi’den Kobanê için ‘askerden arındırılmış bölge’ teklifi Mazlum Abdi’den Kobanê için ‘askerden arındırılmış bölge’ teklifi

Yemen'de yönetimde bulunan Husiler ise, Kızıldeniz'de İsrail'e giden gemilere el koydu. Bu adım sonrası ABD’nin savaş gemilerini Kızıldeniz'e yönlendirmesi çatışma potansiyeli oluşturması nedeniyle dikkatleri bu bölgeye çekti.

Diğer taraftan İran'da 3 Ocak günü bombalar patladı. Arkasında ABD’nin yer aldığı suikastla 4 yıl önce öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için Kirman kentinde düzenlenen tören sırasında düzenlenen saldırıda 91 kişi yaşamını yitirdi. İran rejimi, DAİŞ’in üstlendiği saldırıdan ABD’yi sorumlu tuttu.

Irak'ta ABD üslerine yönelik saldırıların gölgesinde seçimlere gidilerken, Türkiye'nin Doğu ve Kuzey Suriye ile Federe Kürdistan Bölgesine de dönük saldırıları da devam ediyor. 

Dış Politika Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aktar, yaşanan son gelişmeler doğrultusunda Orta Doğu'da giderek tırmanan gerilimi değerlendirdi.

Gazze’ye yönelik saldırılarda en büyük bilinmeyenin, İsrail'in sonrasında ne yapacağı olduğunu dile getiren Aktar, bunu İsrail'in müttefikleri, hatta ABD’nin dahi mırıldandığını ifade etti.

‘İSRAİL RÜZGAR EKTİ, FIRTINA BİÇTİ’

İsrail’de tarihinde görülmemiş faşist bir hükümetin yönetimde olduğuna işaret eden Aktar,  “Onlar 'Oraları biz alacağız. Bu iş bitti' diyor. Ama Gazze'yi ne yapacakları belli değil. Akılları sıra orayı Batı Şeria gibi İsrail'in tamamen kontrolü altında kolonilerle donatılmış bir toprak parçası haline getirecekler. Ama hiç kolay değil. İş öyle bir hal aldı ki bütün Filistin mücadelesi ister istemez Hamas'ın altında birleşti. İsrail rüzgâr ekti, fırtına biçti. 1948 yılından beri zapturapt altına alamadığı Filistin hareketini öldürerek, bölgeyi tarumar ederek oraları kontrol altına alacağını sanıyor. Gazze aynı zamanda bir bataklık. Orayı yaktı, yıktı ama ele geçiremez. Bu hayaldir" dedi.

Aktar, Orta Doğulu diğer devletler ve halkların İsrail'in bu saldırıyla bataklığa saplanmasını bekleseler de şimdilik kimsenin ses çıkarmadığını kaydetti. Savaşın herkes için bir bedeli olduğunu vurgulayan Aktar, "Lübnan Hizbullah'ı, Yemen'de Husiler hatta diğer daha muhafazakar ve ABD'ye yakın olan Arap devletleri de bu bedeli ödeyebilir” diyerek İran'daki bombalı saldırıları da buradan görmek gerektiğinin altını çizdi.

‘ABD VE İSRAİL BİLE İSTEYE BATAKLIĞINA DÜŞMÜŞ DURUMDA’

Aktar, “İran ve Hizbullah'ın açıkça savaşa girdiği bir Orta Doğu'da, ABD savaşın dışında kalamaz. Ama burada ABD ve İsrail bile isteye Orta Doğu bataklığına düşmüş durumdalar. Bunun çıkışı yok. Çünkü çıtayı o kadar yükseğe koydular. Filistin'i yok etmek gibi bir politika olur mu? Burada çaresizlik söz konusu. ABD karşıtı güçler ise ellerini kavuşturmuş sonucu bekliyor" dedi.

'ABD VE RUSYA BOCALIYOR'

ABD ve Rusya'nın dünyayı nizama sokmaya çalışırken bocaladığını söyleyen Aktar, iki gücün de tam olarak işin içine girmeden, kenardan köşeden oyun kurmaya çalıştığını ifade etti.

ABD'nin açıktan destek verdiği tek ülkenin İsrail olduğunu belirten Aktar, "Onlara da silah veriyorlar ama sonrasında ne yapacaklarına dair net bir tutum almıyorlar. Burada ABD dış politikası açısından büyük bir tutarsızlık var. Bu da bölgeye yansıyor. Yemen'de Husilerin Kızıldeniz yolundaki saldırılarına karşı 2-3 ses getiren karşı saldırıda bulunuyor. Arkasını getirmiyor ve getirmek istemediğini de söylüyor. Bunun ABD başkanlık seçimleriyle de alakası var. Bütün bu belirsizlikler Irak savaşlarından yana altüst olmuş bölgeyi iyice bilinmeyene sürüklüyor" diye konuştu.

MA / Tolga Güney

Kaynak: https://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/229482