Melike Aydın
MANİSA - Sart ilçesinde bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği, MHP’li Sart Belediyesi ve kaymakamlık tarafından elektrik başta olmak üzere teknik ekipmanların toplanmasıyla engellenmeye çalışıldı. Şenlik, köylülerin sağladığı jeneratörle devam ediyor.
Manisa’nın Sart ilçesinde bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği, kampta ahlaksız faaliyetlerde bulunulduğu iddiası üzerine yapılan şikayet ile engellenmeye çalışıldı. MHP’li Sart Belediyesi her yıl verdiği elektrik ekipmanını iddiaları araştırmaksızın toplatırken, kaymakamlık ise görevlilerin beyanının aksine toplatma emri çıkarmadığını söyledi. 6 Temmuz’da başlayan ve 16 Temmuz’a kadar devam edecek şenliğe katılanlar ve esnaf, “ahlak dışı” iddiaların kasıtlı olduğunu belirtirken, şenlik organizatörleri ise idarenin sanata olan önyargılarını halka yansıtarak ortaya koyduğunu ifade ediyor. Sanatçılar elektrikleri kesilse de şenliğin devam edeceğini söylüyor.
Aralarında TÜGVA, MÜSİAD, İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve AGD’nin de yer aldığı iktidara yakın 25 sivil toplum örgütünün, “alkol tüketilen” ve “ahlaksızlık yapılan” festivallerin yasaklanmasına yönelik bildirisinin ardından şenliğe baskı yapıldığına dikkat çekerken, ilçede en az 6 pavyonun, fuhuş iddialarına rağmen yıllardır faaliyette olduğu biliniyor.
Hedef Sart’ı sanat merkezine dönüştürme
Birçok kentten tiyatro ruhunu yaratmak ve tiyatro tanrısı Dyanisos’un doğduğu yer alan Sart’ı sanat merkezine dönüştürmeye çabaladıklarını ifade eden şenlik organizasyonunda yer alan öğretim görevlisi Hatice Görgeç, yöre esnafının kazanması için dışarıdan hiçbir ihtiyacın kasıtlı olarak getirilmediğini söyledi. Uluslararası bir organizasyon yaptıkları için turizme de katkı sağladıklarını dile getiren Hatice, “Biz hiçbir kurumdan destek almadan el yordamıyla yapıyoruz. Farklı illerden geliyoruz. Buranın mitolojik olarak simgesel olarak da bir anlamı var. Burayı tanımayanların haberinin olmasını sağlıyoruz” dedi.
Yerel yönetim ön yargılarını halka yansıtmaya çalışıyor
İlçe belediyesinden tek beklentilerinin, teknik ekipman ve güvenlik olduğunu belirten Hatice, ancak sanatsal faaliyetlere karşı bir önyargının olduğunu, bunun da idari alanlardan geldiği kanaatine vardıklarını ifade etti. Bu önyargının da halka yansıtılmaya çalışıldığına dikkat çeken Hatice, “Buradaki halk, sanatsal faaliyetlerin artmasını istiyor, buradaki faaliyetten mutluluk duyduklarını söylüyor. Biz de belirtme ihtiyacı hissettik. İdari bir sorundan dolayı teknik ekipmanları geri aldılar. Bu, bizim için kriz noktası oldu. Nedenini bilmiyoruz, kimseye zararımız yok. Hatta Türkiye açısından önemli bir nokta olmasını istiyoruz, bu yüzden bizde bir direnç noktası oldu. Terk etmeyi de düşünmüyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz” sözlerini kullandı.
‘Ahlak dışılık’ ithamıyla teknik ekipman toplandı
Festivalin yapılacağı mahallenin muhtarının alanda kavga çıkarıp, sanatçılardan ve öğrencilerden alanı terk etmelerini istediğini, gece kamp alanına saldıracakları yönünde tehdit ettiğini kaydeden Hatice, polisi çağırmak zorunda kaldıklarını söyledi. 10 Temmuz günü personellerin gelip elektrik teçhizatını çektiğini dile getiren Hatice, “Bize kaymakamlıktan emir aldıklarını söylediler. Biz de bir süre beklettik. Kaymakamlığa gittik ve böyle bir emir vermediğini söyledi. Aslında böyle bir gerekçe de yok, yazılı belge göstermediler. Sonrasında biz de belediyeye gittik. Belediye başkan yardımcısından da somut bir söylemle karşılaşmadık. İletişime kapalıydı. İnanmak istediği şeyin içindeydi ve bize karşı bir tutum sergiliyordu. Bize burada kadınların çıplak gezdiği, fuhuş gibi cinsel eylemlerin yapıldığı gibi imalarda bulundu. Buradaki arkadaşlar, zan altında bulundu” diye belirtti.
‘Baskı siyasi olarak desteklendi’
Şenliğe 15 ile 75 yaş aralığında birçok yurttaşın katıldığını söyleyen Hatice, ithamlarla üzerlerinde baskı kurulduğunu, bu baskının da siyasi olarak desteklendiğini vurguladı. Belediyede sadece şikayet edenlerin söylediğinin baz alındığını ifade eden Hatice, “Biz de buradaki halkız bizim de söz hakkımız var. Bizim de sözümüzün dinlenmesi gerekirdi. Belediye başkan yardımcısına bizim de söz hakkımız olduğunu, biz aynı zamanda burayı tanıttığımızı da söyledik. Biz şikayet eden tarafa inanmak istediklerini gördük” dedi.
‘İthamlar kasıtlı, farklı muhafazakar çevrelere cesaret veriyor’
Bu tür provakatif eylemlerin, farklı muhafazakar kesimlere cesaret verebileceğini ifade eden Hatice “Kavgayı çıkaran esnaf örgütlü mü bilmiyorum ama muhtarın siyasi kurumlarda örgütlü hareket ettiğini düşünüyorum. Herkesin birbirinden haberdar olduğunu ve örtbas ettiğini düşünüyorum. Her yerde sonuç alamadan geri döndük. Organize olduğunu düşünüyorum. Ben Kültür Bakanlığı gibi büyük mercilerden bu tür küçük yerleri denetlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten sanat adına bölgesel kalkınmayı destekliyorlarsa bu şenliği de desteklemeliler. Bir muhtarın egosuna kurban edilecek bir durum değil. Bölge halkının ve Türkiye’nin dünyanın görmesi gereken yerken giderek küçülerek burayı kazanımlara kapatmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Esnaf şenlikten memnun’
İlçede 21 yıldır bakkal işleten Gülser Aysel, tiyatronun Sart’ın tanıtımı için önemli olduğunu söyledi. Gülser, “Her yönden bizim için velinimet. Yerli ve yabancı turist geliyor. Memnunuz. Her yerden insanlarla tanışıyoruz. Kızım, oğlum ve torunumu gönderiyorum. Orada tiyatro izliyorlar, konuşuyorlar. Çocukların ilgisini çekiyor. Memnunuz” diye kaydetti.
‘Köylüler jeneratör getirdi’
Muğla’nın Bodrum ilçesinden Sart’a gelen Nigar Yetim ise, ikinci kez katıldığı şenliğe Bursa’daki torunu ve yeğenini de getirdiğini ifade etti. Tiyatronun farkındalık yarattığını dile getiren Nigar, “800 müracaattan 500’ü kabul edildi. Gerçekten çok üzüldüm. Ben belediye karşılar muhtar ilgilenir sandım ama buna rağmen insanlar yine de devam ediyorlar. Sadece sandalye getirmişler. Elektrikleri topladılar. Çadırda şarjlarımız yok, jeneratör getirdi köylüler” dedi.
‘Kadınlar için de atölyeler vardı’
Kadın ve çocuklar için bu tür etkinliklerin önemli olduğunun altını çizen Nigar, “Burada feministlerle toplantılar yaptık. Kadınlar olarak katkıda bulunarak, değer katarak, kendimize ayna tuttuk” cümlesini kullandı.
'Benzer şenlikler artırılmalı’
Belediyenin ekipmanları, gerekçesiz bir şekilde topladığını söyleyen Nigar, “Biz mağdur edildik, Burada herkes birbirine saygılı, kimseden olumsuz bir davranış görmedim. Burada çırılçıplak geziliyormuş demişler. Bunlar dedikodu. Burada sanat olmalı, sanatçı olmalı, farkındalıklar artmalı. Torunumun kekeleme sorunu vardı, artık kekelemiyor, kendini ifade ediyor. Çocuklara katkısını somut olarak gördüm. Bu şenlik devam etsin istiyoruz. Bunu sadece Sart’ta değil, bu tür etkinliklerin artmasını istiyoruz” diye konuştu.
Tiyatro şenliği, tüm engellemelere rağmen, 16 Temmuz’a kadar devam edecek.