DERSİM ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ Dersim'de düzenlenen 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde Payiz Yayınları'nın standında imza günü düzenleyen araştırmacı yazar Yusuf Baran Beyi, Ötekilerin Gündemi'nin sorularını yanıtladı. Yusuf Baran Beyi, Dersim katliamının sosyolojik dramını derinlemesine incelediğini ve bu sürecin kendisini onulmaz acılarla yüzleştirdiğini belirtti. Beyi, her anının zihninde unutulmaz izler bıraktığını, her tanığın anlattığı anıları yazıya dökerken ağır bir travmaya maruz kaldığını ifade etti. Bu ağır anıların kitap haline gelmesinin kolay olmadığını vurguladı.

Beyi, 74 yıl önce yaşanan bu vahşetin insanı insanlıktan çıkaracak kadar ağır olduğunu belirtti. Vicdan sahibi bir Türk tarihçinin (İsmail Beşikçi hariç) veya bir şairin bu katliamı dile getirmemesinin manidar olduğunu söyledi. Dersimli Kızılbaş Kürtlerin acısını yazmanın bile akıllara gelmemesinin milliyetçi duygulardan değil, başka sebeplerden kaynaklandığını ifade etti.

Beyi, Dersimli yaşlıların kendi gerçek faillerini tanımamasının, uygulanan dezenformasyon ve korkudan kaynaklandığını belirtti. Tarihini öğrenen Dersimlilerin, geç de olsa Dersim gerçeğini çözdüklerini ve isyan olmadığını anladıklarını söyledi. Beyi, Dersim'de yaşananların Kürt ve Alevi denilen 'ÇIBANBAŞI'NI kökünden söküp atma amacını taşıdığını belirtti.

Dersim'in 74 yıldır kanayan bir yara olduğunu ve Dersimlilerin gerçek bir özür beklediğini vurgulayan Beyi, yaşlı Dersimlilerin acılar içinde halen kemanlarıyla ağıt yaktıklarını belirtti. Beyi, kravatlıların geliştirilmiş silahlarla halen Dersim’in dağlarında kan döktüklerini ve gerçek bir özür beklediklerini ifade etti.

Beyi, 2009’da yazmış olduğu anlatıyı paylaşarak, Dersim'de yaşanan vahşeti gözler önüne serdi. Beyi'nin eserlerinden bazıları şunlardır:
- "Süngü ve Yara" / Dipnot Yayınları, Ekim 2012
- "Yorgun Topraklar" / Payiz Yayınları
- "Kırlarda Buzlar Çözülünce" / Yusuf Baran Beyi, Babek Yayınları
- "GÖÇERİM DEDİ! BARUT KOKULU GÜVERCİN VE DAĞ KIRLANGICI"

Beyi'nin eserlerinde, Dersim katliamının acıları, tarihsel gerçekler ve tanıklıklar detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu eserler, okurlarına, Dersim’in geçmişindeki acıları ve mücadeleleri anlama fırsatı sunmaktadır.