NOT: Bu röportaj 16 Kasım 2020'de Mezopotamya Ajansı’nın da (MA) yayınlanmıştır...
DİYARBAKIR - Çevresinin baskısına rağmen başladığı işinde Ocak ayında emekli olmaya hazırlanan Birsen Karakoyun, yaşam azmi ve öyküsüyle “yeni bir hayatın mümkün” olduğunu görünür kıldı. Karakoyun’un kadınlara mesajı ise “daha fazla cesaret" oldu.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken, kadınlar yaşam öyküleri ve mücadeleleriyle “başka bir dünyayı mümkün” kılıyor. Bu öykülerden biri de 50 yaşındaki Birsen Karakoyun’a ait. Liseden mezun olduktan sonra yakınlarının “olmaz”ına rağmen Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde işe başlayan Birsen Karakoyun (50), çalışma yaşamında 30 yılı geride bıraktı. Karakoyun, muhasebe, büro, üye kayıt, etkinlik ve organizasyonlar başta olmak üzere odanın tüm işleriyle ilgileniyor.
Genç yaşta “hata” olarak yorumladığı bir evlilik yapan Karakoyun, bu evlilikten iki çocuğu oldu. Ekonomik anlamda zorlu bir süreç yaşayan Karakoyun, akrabalarının psikolojik baskısına rağmen 1990 yılında iş hayatına atıldı. Karakoyun, ayakları üzerinde durmayı amaçlarken, kendini kadın kimliği için verilen mücadelenin içerisinde buldu.
45 YAŞINDA ÜNİVERSİTE
Urfa’nın Siverek ilçesinde ilkokulu okuyan Karakoyun, eğitimine devam etmek için geldiği Diyarbakır’da liseden mezun olduktan hemen sonra Mimarlar Odası’nda işe başladı. İlk etap da sadece odanın telefonlarına bakan Karakoyun, zamanla üye kayıt, etkinlik, organizasyon ve muhasebe başta olmak üzere tüm işlerle ilgilenmeye başladı.
Genç yaşta evlenen Karakoyun, bir süre sonra eşinden boşanarak, çocuklarıyla yeni bir yaşam kurdu. 45 yaşına geldikten sonra annesinin de cesaretlendirmesiyle üniversite okuma kararı alan Karakoyun, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü’nü bitirdikten sonra Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Karakoyun, bu bölümü bitirdikten sonra ise Hukuk Fakültesi’ne geçmeyi hedefliyor.
‘KADINLARIN ÖYKÜLERİNDEN ETKİLENDİM’
Evliliğin tüm yükü omuzlarına yüklendiğinden eğitimini tamamlayamayan ancak başarılı kadınların hayat öykülerinden etkilenerek kendisi için bir şeyler yapmaya karar veren Karakoyun, “Okumanın yaşı yok dedim. Çocuklarımı okuttuktan sonra annemin cesaretlendirmesi ile üniversiteye hazırlandım. Okumamdaki en büyük etken annemdir. Okumayı çok seven ve bütün çocuklarını teşvik eden bir kadındı. Çalışıyor olmam, eğitime zaman ayırmama engel diye düşünüyordum. Nasıl olsa çalışıyor, para kazanıyordum. Ancak annem beni hep üniversiteli olarak görmek istedi. Hem kendimi nerede görebilirim diye merak ettim, hem de annemi mutlu etmek için üniversiteye başladım” dedi.
‘KADIN DEDİĞİN ÇALIŞMAZ’
Karakoyun, 1990’da çalışma hayatına atıldığında akrabalarının “Kadın dediğin çalışmaz” diyerek çalışan kadınlar için farklı ithamlarda bulunduklarını ancak bu baskının kendisinde cesaret ve hırsa dönüştüğünü belirtti.
‘İNAÇLA DEVAM ETTİM’
Çalışma hayatına atıldıktan sonra tüm baskılara rağmen daha güçlü durduğunu ifade eden Karakoyun, “Başaracağıma olan inançla devam ettim. Yanlışı, doğruyu göstermek istedim. Çalıştım, çalışırken daha fazla güven sahibi oldum. Cesaret edemeyen kadınlara cesaret verdik. Onlara örnek olmaya, iş arayışlarında yardımcı olduk” ifadelerini kullandı.
Çocuklarını yalnız büyüten Karakoyun, kadınların daha cesur olmaları gerektiğini dile getirerek, şöyle dedi: “Erkekler sadece cüzdanda evli olarak görülürler. Onun ötesinde pek bir şey göremezsiniz, yaşattıkları acıları görürsünüz. Çocuklarıma mümkün olduğunca ailemin de desteğiyle bakmaya çalıştım. Biri 33, diğeri 27 yaşında ikisi de üniversite okudu.”
‘ARTILARINIZI GÖRÜN’
Hayatındaki iki kadından cesaret aldığını vurgulayan Karakoyun, “Annem evliliğime engel olmak istedi ama olamadı. Ancak eğitim hayatına devam etmem için bana cesaret verdi. İkinci bir kadın ise şu an odanın Eşbaşkanı Sema Hanım. Henüz çok gençken, yaşadığım sorunları fark etmiş ve çalışmam için bana cesaret vermişti. Onların cesareti beni bu güne getirdi” dedi.
Kadınların hayatın tüm eksilerine rağmen, kendi artılarını görmeleri gerektiğini söyleyen Karakoyun, kadınların birbirlerini daha fazla cesaretlendirmesini istedi.
‘EMEKLİLİKTEN SONRA DEVAM’
Ocak ayında 30 yıldır çalıştığı odadan emekli olacağını ve emekliliğinden sonra da sahada kadın ve çocuklar için çalışmalarda yer alacağını dile getiren Karakoyun, “Tüm kadınların hayata adım atarken korkmamaları gerektiğini, inançlı ve güçlü olmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Pes etmesinler hep birlikte kazanacağız” mesajını verdi.
MA / Arjin Dilek Öncel-Mehmet Erol