ZONGULDAK - Ereğli’de faaliyet gösteren Borcam Kuvars maden sahasında bulunan ve sık sık çöken atık havuzu tehlike saçıyor. Çevre aktivist Çetin Yılmaz, ciddi bir çevre tahribatının yaşandığını söyledi. 

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli/Gökçeler Beldesi'nde bulunan Borcam Madencilik A.Ş’ye ait Kuvars maden sahasındaki atık havuzu tehlike saçıyor. Söz konusu havuz, 2012, 2017 ve 2019 yıllarında çökmüş ve havuzun içerisindeki kimyasal atık sular çevreye yayılmıştı. Tepkilere rağmen herhangi bir önlem alınmazken, atık havuzu Ağustos ayında bir kez daha çöktü. Havuzdaki akışkan çamurun, yakınlardaki akarsuya bulaştığı belirtildi. 

ASBEST TEHLİKESİ

Çevre aktivisti Çetin Yılmaz, maden sahasında yaşananları anlattı. Yılmaz, atık havuzunun ilk çöktüğü 2012 yılında havuzdan gelen akıntıların bölgede yer alan tarihi yapılara aktığını ve sonrası müdahale ettiklerini söyledi. Yılmaz, "Müdahale etmeye çalıştık ama bölge halkından destek alamadık. Çok sistemli, planlı davranmışlardı. Örneğin burada merkez aileler var. Bu ailelerin her birinde birkaç kişiyi işe almışlar. Dolayısıyla halkı taraftar edebilme şansımız yoktu. Bir defa havuz yine su kaçırmıştı. Onun altı plaj oluyor, insanların denize girdiği yer. Taşlar sarıya boyanmıştı. O sarılık bir toprak sarılığı olsa dalgalar onu hemen yıkar, temizlenir. Ama temizlenmemişti. Şirket kamuoyundan gizlemek için taşları taş rengine boyamıştı” dedi. 

Çöken atık havuzunun asbest barındırmasından kaynaklı ciddi bir tehlike barındırdığını söyleyen Yılmaz, "Diğeri de ağaç katliamı sorunu. Bölgede aslında tepki var ama çaresizlik, açlık, yoksulluk, geleceksizlik bu tip şeylere seyirci kalmaya sebep oluyor. Böyle acı bir durum da yaşadık” diye kaydetti. 

BÜYÜK ÇEVRE TAHRİBATI

Marmara Denizi’nde 'müsilaj' alarmı Marmara Denizi’nde 'müsilaj' alarmı

Yılmaz, maden sahasının çok geniş bir alanı kapsadığını ve bu nedenle çevre tahribatının da büyük olduğunu söyledi. Yılmaz, yaşanan tahribatın ise basına yansımadığını belirtti. Yılmaz, Zonguldak ilçelerinde kanser vakalarının arttığına işaret ederek, "Sağlık Bakanlığı’na sorduğunuz zaman veri alamıyorsunuz. Bu tip sanayi kurumlarına karşı devletin özel bir koruması var. Sanki özel bilgi. Bu nihayetinde insanın nefesini kesen, sonrasında akciğer hastalığı yapan, sonrasında kanser yapan bir şey. Cinayet bu. Borcam olayı gerçekten ciddi bir şey" şeklinde konuştu.

Kaynak: https://mezopotamyaajansi38.com/tum-haberler/content/view/250002