HABER MERKEZİ - Rejim tarafından gazetecilik yapması yasaklanan Leyla Newrozî, yakın arkadaşı Sara Bêhberk ile Rojhilat’ın çeşitli bölgelerini gezerek hem köy yaşantısını hem de kültürlerini izleyiciye ulaştırıyor.
İran rejimi, Rojhilat’taki pek çok gazeteciye yaptığı haberler nedeniyle çalışma yasağı getiriyor. Bu gazetecilerden biri de 32 yaşındaki Leyla Newrozî. Özgürlük arayışından vazgeçmediğini belirten Leyla Newrozî (32), Kirmanşah eyaletine Pawe kentinde dünyaya geldi. Newrozî, gazetecilik yapması yasaklandıktan sonra yakın arkadaşı Sara Bêhberk ile bir kitap kafe açtı. Kafede geleneksel Kürt kıyafetleriyle çalışan Newrozî ve Bêhberk, aynı zamanda sunumların çoğunu da Kürt kültürüne uygun bir şekilde yapıyor. İki kadın işletmenin yanı sıra YouTube kanalı açarak, yaşadıkları köy hayatını ve kültürlerini de tanıtıyor. Newrozî ve Bêhberk, sadece görüntülerin yer aldığı videolarda sessiz bir göz olarak Rojhilat’ın doğasını izleyicilere ulaştırıyor.
‘COĞRAFYAMIZI TANITMAK İSTEDİK’
Bêhberk ile eskiden beri bölgedeki doğal yerleri gezdiklerini belirten Newrozî, “İki arkadaş ve meslektaş olarak hep dağlara, ovalara gittiğimiz, doğayı, köyleri, kahve yapmayı sevdiğimiz için bu güzel coğrafyayı tüm dünyaya göstermeye karar verdik. Doğa turizmine ve kahveye olan yoğun ilgimizin yanı sıra bu bölgenin güzelliklerini göstermek istedik” dedi.
‘ERKEK İŞİ GÖRDÜLER’
Kanalı ilk açtıklarında çevrelerinden hem olumlu hem de olumsuz birçok yorum aldıklarını söyleyen Newrozî, “Çevremizde bu kararı aldığımızda farklı tepkiler aldık. Yaptığımız şeyi sert eleştiren insanlar da var. Bunun ‘erkek işi’ olduğunu söylüyorlar. Dağlarda ve doğada olmak yerine evin mutfağında olmamızı söylediler” ifadelerini kullandı.
‘GÖSTERDİĞİMİZ ŞEY KÜLTÜRÜMÜZ’
Videolarda yaşadıkları hayatı ve Rojhilat kültürünü gösterdiklerini vurgulayan Newrozî, şöyle devam etti: “Tamamen Kürt dokusuna sahip yüksek dağlar, ovalar ve geniş alanlarla sade insanları ve güzel doğayı gösteriyoruz. Doğadaki her şeyi hiçbir şeye müdahale etmeden insanlara göstermek ilk hedefimizdir. İlerde şartlarımız daha iyi olduğunda bölgenin kırsal doğasını daha sık ziyaret edip, izleyicilerimize göstermek istiyoruz.”
‘KAYBOLANI KAYIT ALTINA ALMAK İSTEDİK’
Kirmanşah eyaletine bağlı Pawe kentinin bir köyünde dünyaya gelen Sara Bêhberk (29) de, kırsal bölgede büyüdüğünü belirterek, “Belki de hayatımızın kaybolmaya yüz tutmuş bir kısmını kayıt altına alıp yaşatmak istedik” dedi. Köy yaşamının ve Rojhilat’ın doğasının giderek yok olduğuna dikkati çeken Bêhberk, “Amacımız Kürdistan dağlarındaki hayatımızı göstermek. Bulunamayan ve yok olmak üzere olan bir yaşantımız var. Bunu yok olmadan videolarla kayıt altına alıyoruz” diye belirtti.
MA / Berivan Kutlu