HABER MERKEZİ - Gar Katliamı'nın 9'uncu yıl dönümü dolayısıyla yapılan anma etkinliklerinde, gerçek failler yargılanana dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde Tren Garı Meydanı'nda yapılmak istenen Barış Mitingi'ne dönük DAİŞ saldırısında 103 kişi hayatını kaybetti, 20'si çocuk 391 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenler, katledilişlerinin 9'uncu yıl dönümünde birçok kentte çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı. 

İZMİR 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Barış Anıtı önünde anma etkinliği düzenledi. "10 Ekim katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartı ile katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Anmada sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" ve "Amed, Suruç, Ankara hesap sormaya" sloganları atıldı. Barış Anıtı'nın etrafına da katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yerleştirildi. 

İzmir Barosu yöneticilerinden Zöhre Dalkılıç, "10 Ekim Gar Katliamı'nın yaşandığı süreçte AKP'nin gücü erimeye başlamış, siyasal iktidar 7 Haziran seçimlerinden tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamamış durumdaydı. İktidar, kazanacağı yeni bir seçimin zeminini hazırlıyordu. 5 Haziran 2015 Diyarbakır, 20 Temmuz 2015 Suruç ve 10 Ekim 2015 Ankara Garı katliamları bu süreçte yaşandı. Türkiye'yi özgürlük-güvenlik ikileminde güvenlik yanında tercih yapamaya zorlayan iktidar, Kasım 2015'te yapılan yeni seçimi kazandı ve yaşanan saldırılar, bombalı eylemler bıçak gibi kesildi" dedi. 

Kitle, daha sonra yaşamını yitirenlerin İzmir'de bulunan mezarlarını ziyaret etti. 

ADANA 

Adana Garı önünde, katliamın yaşandığı saat olan 10.04'te anma yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri anmaya katıldı. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Barış şehitlerimiz" yazılı pankart ve karanfiller taşındı. 

Saygı duruşu sonrası konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, "Katliamda rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren, hangi mevki ve makamda olursa olsun tüm sorumlular yargılanana dek adalet yürüyüşümüzü sürdüreceğiz" dedi. 

Katliamda kızı Dilan'ı kaybeden Nesligül Sarıkaya ve katliamda kardeşi Fevzi'yi kaybeden Saadettin Sert de birer konuşmayla yakınlarını andı. TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin de kısa bir konuşma yaparak, asıl sorumluların yargılanmasını istedi.

AMED 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)  Amed Şubeler Platformu öncülüğünde 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. 

Platform üyeleri ilk olarak Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilen 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Abdullah Erol’un mezarı başında anma yapıldı. KESK Amed Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Faruk Ercan, 10 Ekim Gar Katliamı’nda katledilenleri unutmadıklarını vurgulayarak, "Anıları mücadelemize ışık olacak. Mücadelelerinin önünde saygı ile eğiliyoruz, mücadelelerini devam ettireceğimize söz veriyoruz" dedi. Yapılan anma ardından Erol’un mezarına karanfiller bırakıldı. 

Platform üyeleri sonrasında Yenişehir ilçesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı’nda defnedilen Feyat Deniz’in mezarını ziyaret etti. Burada söz alan KESK Amed Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Saliha Zorlu da Gar Katliamı’nın her kesimden toplumun yüreğini yaktığını ifade etti. Zorlu, katliamın failleri arkasında bulunan güçlerin halen yargılanmadığını ve yargılanıncaya kadar mücadelelerinin süreceğini belirtti.  

Yapılan konuşmalar ardından Deniz’in mezarına karanfiller bırakıldı. Eylemde saat 17.00’da Rojava Parkı’nda yapılacak basın açıklamasına da çağrı yapıldı. 

İSTANBUL 

Katliamda yaşamını yitiren Serdan Ben ve Fatma Esen, Sultangazi ilçesinde bulunan Gazi Mezarlığı’nda mezarları başında anıldı. Anmaya, DEM Parti yöneticileri, DİSK'e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (DEV Yapı- İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, İnşaat İş Sendikası temsilcileri ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Anmada, "Bitmedi, kavga sürüyor" pankartı açılan anmada, yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda duruldu.

Anmada konuşan Alınteri Gazetesi Temsilcisi Mürüvvet Küçük, yaşamını yitirenleri anarak, katledilenlerin savaşa son vermek amacıyla bir araya geldiğini vurguladı. Küçük, "Bu durum, birleşik mücadeleye dönük bir saldırıydı. Bir araya gelenler, yeni bir bireyin filizlenmesini ve daha güçlü bir bütünleşmeyi engellemeye çalıştılar. Ama biz hepimiz bunu yaşayarak gördük. Ekim'de katledilen yoldaşlarımız aslında bir yol açtılar" dedi.

İsrail: Suriye'de işgal hakkında konuşabilecek son ülke Türkiye’dir İsrail: Suriye'de işgal hakkında konuşabilecek son ülke Türkiye’dir

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) Genel Sekreteri Yunus Özgür ise katliamda sendikalarının altı yöneticisinin yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bu katliam, esasen Kürt ulusuna karşı toplumsal mücadeleyi hedef alan bir gözdağı verme girişimiydi. Yoldaşımız Serdar, uzun yıllar boyunca işçi sınıfının çeşitli alanlarında mücadele etti. İnşaat İşçileri Sendikası'nın kurulmasında önemli bir rol oynadı. Biz de şantiyelerde, örgütlenme süreçlerinde ve eylemlerimizde onların bıraktıkları yolda devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un Ümraniye, Küçükçekmece, Esenler, Sultangazi, Eyüp, Şişli, Bayrampaşa ve Yedikule'de katledilenler mezarları başında anıldı.

ÊLIH 

Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, Yılmaz Güney Park’ında açıklama yaptı. “10 Ekim’i unutmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray konuştu. Katliam sonrası yaşanan hukuksuzluklara dikkati çeken Şiray, "Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın. Türkiye’nin demokratikleşebilmesi, ihtiyacı olan barışa kavuşabilmesi ve yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilmesi için 10 Ekim Katliamı'nın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması gerekiyor. Böyle katliamların bir daha yaşanmaması için etkin ve etkili bir kovuşturma sonrası cezalandırılmaları gerekmektedir” dedi. 

Anma açıklaması, oturma eylemiyle son buldu.

MELÊTΠ

Gar Katliamı'nda hayatını kaybedenler, Meletî’de yürüyüş ve yapılan açıklamayla anıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi etkinliğe katıldı. Kitle, Çirmik (Yeşilyurt) ilçesinde bulunan Barış Güvercinleri anıtına yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte sık sık "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" ve "Barışa uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı. 

Yürüyüş sonrası katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Yürüyüş sonrası konuşan SES Melêtî Şube Eşbaşkanı Cansu Kaplan, mahkemenin katliamı “insanlığa karşı suç” olarak kabul etmeyerek DAİŞ’i akladığını söyledi. 

Katliam tanıklarından DEM Parti PM üyesi Pakize Sinemillioğlu, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan katliamları hatırlattı.

Sonrasında katledilenler anısına yapılan anıta güller bırakılarak, mum yakıldı.

Kaynak: https://mezopotamyaajansi40.com/tum-haberler/content/view/255290