Amasya'nın Merzifon ilçesinde Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) tarafından tarım girdilerinde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, ucuz tohum ve gübre desteğinin sağlanması, talebiyle basın açıklaması gerçekleştirildi.
İlçe meydanında düzenlenen basın açıklamasına üreticilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Çiftçilere Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı da destek verdi.
Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Sadık Turan, Türkiye'nin 40 yıl önce tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasındayken bugün tarımda da dışa bağımlılığın yaşandığını söyledi. 40 yıllık sürenin önemli bir bölümünün AKP iktidarı döneminde geçtiğini belirten Turan, çiftçilerin tek kurtuluş yolunun örgütlü mücadele olduğunu belirterek Tüm Köy-Sen'de örgütlenme çağrısı yaptı.
Basın açıklamasını Tüm Köy Sen Merzifon Şube Başkanı Cem Acar okudu. Acar, “Eskiden bir üründen kazanmasak birinden muhakkak kazanırdık. Şimdi hangisine baksak zarardayız” dedi.
Acar, “Bursa'da domates üreticisi kardeşlerimiz 3 liraya mal ettikleri domatesi 1 liraya sattılar. Çay üreticisinin 25 lira beklediği çaya 17 lira fiyat açıklandı. Fındıkta 150 lira söylentilerine bile itiraz ederken 132 lira fiyat açıklandı. Antep'te fıstık üreticisi köylüler geçen yıl 115 liraya verdikleri fıstığa 90-100 lira fiyat dayatılıyor. Buğdayın maliyeti 11 TL açıklanan fiyat neredeyse geçen yılla aynı 9,25 TL oldu. Ayçiçeği ektik para etmedi. Şeker pancarı yüz güldürmedi. Süt bizim elimizden yok pahasına alınıyor, marketlerde el yakıyor. Et desen ithalat hiç durmuyor. Mısır sanki para edecek dedik. Ona da 1 milyon ton ithalat kararı aldılar. Mısır fiyatları düştü. Soruyorum size şunu ektim, bunu diktim emeğimin karşılığını aldım diyen bir tane köylü var mı? Biz bu kadar ucuza ürün satarken halk ucuza yiyor mu? Hayır.” diye konuştu.
İlaç gübre mazot fiyatının yıllık aylık değil günlük arttığını belirten Acar konuşmasının devamında şunları söyledi: “Destekler yetersiz, açıklanan fiyatlar düşük. Verilen mazot desteğiyle 2 litre mazot alınıyor. Gübre desteğinin esamesi okunmuyor. Uygulanan politikalar nedeniyle biz tarımdan koparken şirketler kiralama sözleşmeli üretim ve satın alma yoluyla tarımsal üretimde çoğalıyorlar ve büyüyorlar. Üretici köylüye verilmeyen destekler hibe, ucuz kredi ve benzeri uygulamalarla şirketlere veriliyor. Geçinemeyen köylüler olarak, yaşamak için iş arar duruma geldik.”
Acar daha sonra taleplerini şöyle sıraladı:
- Tarım alanlarının tarım dışı kullanımı, yapılaşmaya açılması, enerji ve maden şirketlerine tahsis edilmesi durdurulmalıdır.
- Tarım ürünlerinde taban fiyat uygulanmalı ve taban fiyat altında fiyat dayatması yasaklanmalıdır.
- Tarım destekleri kapsamı ve miktarı artırılmalıdır.
- Başta mazot olmak üzere tarım girdilerinde ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.
- Geçimlik tarım üretimi yapan köylülerin Tarım Kredi ve Bankalara ola borçları silinmelidir.
- Tarımsal üretimde kullanılan sulama suyu ve sulama suyunda kullanılan elektrik ucuzlatılmalıdır.
- Tarımsal üretim ve ürün fiyatları üzerindeki ithalat baskısına son verilmelidir. Üretimi destekleyerek artıracak politikalar hayata geçirilmelidir.
(Amasya/EVRENSEL)