Bilim insanı Creola Katherine Johnson,  yörünge mekaniği hesaplamalarında ustalaşmakla ün kazandı ve görevini yerin getirmek için bilgisayarların kullanılmasına öncülük eden bir matematikçiydi. NASA’da bilim insanı olarak çalışan Afrikalı-Amerikalı ilk kadınlardan biri olan Creola bir yıl önce bugün yaşamını yitirdi. 

Tarihte bugün öne çıkan gelişmelerden bazıları şunlar: 

1986: Hintli bir teosifist ve Bharatanatyam’ın klasik dans formunun koreografı, dansçı ve hayvan hakları aktivisti olan Rukmini Devi Arundale, Hindistan tarihinde Rajya Sabha üyeliğine aday gösterilen ilk kadındı. Tapınak dansçıları arasında yayın olan orijinal “Sadhir” tarızından Bharatanatyam’ın en önemli canlandırmacısı olan Devadasis, aynı zamanda geleneksel Hint sanatlarının ve el sanatlarının yeniden kurulması için çalıştı. Rukmini, 35 yıl önce bugün yaşamını yitirdi. 

1920: İngiliz politikacı Nancy Witcher Langhome Astor, 1919 yılında İngiltere’de milletvekili seçilerek Avam Kamarası’nda oturan ilk kadın oldu.  Nancy, 24 Şubat 1920’de ise yaptığı ilk konuşmada, “Kadınların şu anda bir oy hakkı olduğunu unutmamalısınız ve bunu akıllıca kullanmak istiyoruz” dedi. 

1956: ABD’li filozof ve cinsiyet kuramcısı Judith Pamela Butler, 65 yıl önce bugün dünyaya geldi. Judith, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü ve Eleştirel Teori Programı’nda Maxine Elliot Profesörü olarak görev yaptığı Berkeley’deki California Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmaya başladı. Aynı zamanda Hannah Arendt Başkanı  olan Judith, “Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity” ile “Bodies That Matter: On the Discursive Limits of Sex” isimli kitaplarıyla tanınıyor.  Judith, bu kitaplarda, geleneksel, toplumsal cinsiyet kavramlarına meydan okur ve toplumsal cinsiyet performans teorisini geliştirir. Bu teorinin feminist ve queer bilim üzerinde büyük bir etkisi oldu. Çalışmaları genellikle cinsiyet çalışmaları ve söylemde performatifliği vurgulayan film çalışmaları derslerinde yer aldı.  

2009: DİSK Kadın İşçiler Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini, Sinter işçilerini ziyaret ederek başlattı. Sinter’de işten atılan kadın emekçilerin sorunları dinlendi ve dayanışma mesajları iletildi. 22 Aralık 2008’de Birleşik Metal- İş’te örgütlendikleri için işten atılan 380 Sinter Metal işçisi direnişe başladı. Önce fabrikayı işgal eden işçiler iki günlük işgal sonrası, 17 ay fabrika önünde direndiler. Sinter işçileri, dört yılın sonunda işe iade davalarını kazandı. Direniş sırasında dayanışma için ziyarete gelenlerden biri de DİSK'li kadınlar oldu. DİSK’li kadınlar, 24 Şubat 2009’da Sinter direnişine desteğe geldi. İşe iade davasını kazanan 220 işçi, kararın uygulanması için Sinter Fabrikası’na yürüdü. 

2020: Bir NASA çalışanı olan Creola Katherine Johnson, yörünge mekaniği hesaplamaları, ilk ve sonraki ABD mürettebatlı uzay uçuşlarının başarısı için kritik öneme sahip Amerikalı bir matematikçiydi. ASA ve selefindeki 35 yıllık kariyeri boyunca karmaşık manuel hesaplamalarda ustalaşmakla ün kazandı ve görevleri yerine getirmek için bilgisayarların kullanılmasına öncülük etti.  Creola, NASA’da  bilim insanı olarak çalışan ilk Afrikalı-Amerikalı kadınlardan biri olarak tarihsel rolüne dikkat çekti. Creola, bir yıl önce bugün hayatını kaybetti. 

(JINNEWS)