İSTANBUL ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Sivil Düşün, 9-10 Aralık’ta İnsan Hakları Haftası kapsamında İstanbul’da gerçekleştirilecek etkinlikte, Türkiye’nin 38 şehrinden 180 katılımcıyla PASAJ’a ilişkin Ötekilerin Gündemi’nin sorularını yanıtladı.

Gbj Ewj M Wg A A38Y6

-PASAJ programınıza başvuru süreci nasıl ilerledi? Başvurular sırasında ne tür bir yoğunlukla karşılaştınız? Katılımcıların seçiminde hangi kriterlere öncelik verildi? Katılım sürecinde karşılaşılan zorluklar ya da dikkat çeken noktalar oldu mu?

Mukaddes Erdoğdu Çelik: Öcalan'ın mesajı halkta umut yarattı Mukaddes Erdoğdu Çelik: Öcalan'ın mesajı halkta umut yarattı

PASAJ Forumu için başvurular 17 -25 Ekim arasında gerçekleşti. Her etkinliğimizde olduğu gibi tüm başvuruları titizlikle değerlendirdik. Değerlendirmeleri yaş, cinsiyet, şehir, kurum temsiliyeti, ilgi ve çalışma alanı bakımından dengeli bir katılımcı dağılımı oluşmasını gözeterek yaptık. Foruma ilgi beklediğimizin üzerinde gerçekleştiğinden seçim yapmakta zorlandığımız anlar oldu elbette. Ancak program içeriğinden en yüksek potansiyelle fayda sağlayabilecek olanları belirlemek her zaman önceliğimiz. Bu prensibe sadık kaldık.

Gd Yotw Y X E A A8 S W B

-İstanbul’da gerçekleşecek etkinliğe hangi sektörlerden ve disiplinlerden katılımcılar davet edildi? Katılımcıların uzmanlık alanları nelerdir? Çeşitlilik açısından (bölgesel, cinsiyet, sektör vb.) Nasıl bir dağılım gözetildi?

Forum, 9 Aralık 2024 Pazartesi günü Rumeli Han PASAJı'nda İnsan Hakları Gününü kutlayan bir resepsiyonla açılıyor. Bu kutlama resepsiyonu, Forum katılımcılarıyla birlikte sivil toplum örgütleri, aktivistler, meslek kuruluşları, sendikalar, araştırma merkezleri, özel sektör temsilcileri, sanat ve kültür profesyonelleri, bağışçı kuruluşlar, medya, akademisyenler ve AB üye ülkelerinin konsolosluklarından 260'dan fazla önemli ismi bir araya getiriyor.

10 Aralık günü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 1948 yılındaki kabulünün yıldönümünde The Marmara Taksim Otelinde gerçekleşecek Forumda ise Türkiye’nin 38'den fazla şehrinden 180'nin üzerinde katılımcıyı ağırlıyor olacağız. Foruma katılımları açık çağrı ile gerçekleştirdik. Resepsiyonda, başvuru ile gelecek olanların yanında davet ettiğimiz katılımcılarımızı da ağırlayacağız.


-PASAJ etkinliği kapsamında nasıl bir program planlanıyor? Etkinlik sırasında öne çıkan ana başlıklar, atölyeler veya paneller hakkında bilgi verebilir misiniz? İnsan hakları perspektifinden bu programın yenilikçi veya farklı yönleri neler olacak?

Program İnsan Hakları Gününün 76. Yıldönümünde, İstanbul’da hayata geçiyor. Amacımız, insan haklarını, çoklu krizlerin şekil verdiği güncel dünya koşullarında yeniden ele almak ve Türkiye’de yeni bir bakışla gündemleşmesine katkı sunmak.

PASAJ, 9 Aralık 2024 Pazartesi günü, İnsan Hakları Gününü kutlayan bir resepsiyon ile Rumeli PASAJında açılıyor. Tüm gün sürecek 10 Aralık 2024 Salı programı ise The Marmara Taksim Otelinde gerçekleşecek. Öğle yemeği yine aynı bölgede yürüme mesafesinde olan Çiçek PASAJı’nda. Tüm programın Beyoğlu’nda gerçekleşmesi elbette tesadüf değil. Semt, tarih boyu tanık olduğu onca hadise, farklılıklar ve haklar için ev sahipliği yaptığı onca mücadele, barındırdığı onlarca geçitle PASAJın hikayesiyle de kesişimler oluşturuyor. 

PASAJ tüm güne yayılmış bir program ekseninde; ilham veren konuşmalar, genel oturumlar, panel tartışmaları ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Yanı sıra katılımcılar, kendi aralarında bağlantı kurmalarını sağlayacak pek çok başka fırsatla da buluşacak.

Yeni dünyanın şekil değiştirmiş yeni sorunları var. Bu sorunlar hem bugüne hem yarına yön veriyor; hem kıtalarda hem mahallelerdeki yaşantımızda belirleyici oluyor.

Artan ekonomik eşitsizlik, iklim değişikliği, demokrasinin zayıflaması gibi devasa sorunların kararlarımıza yön verdiği; teknolojinin günlük yaşamlarımızda vazgeçilmez roller üstlendiği bir geçiş dönemini deneyimliyoruz. İnsan haklarının gündemi de bu meselelerin çok katmanlı dünyasında kendini bulmaya çalışıyor. Hakların günümüzün kriz ve güçlüklerine karşı güncel stratejilerle güçlendirilmesi, farklı bakış açılarıyla tekrar ele alınması ve değişen koşullara adapte edilmesi gerekiyor. Dünya çoktan bu gelişmeleri tartışmaya başladı bile.

Peki bu tartışmalar hangi eksende, nasıl gerçekleşiyor? Türkiye’de bu güncelleme ihtiyacını ortaya çıkaran sebepler neler? Uluslararası düzen, iklim krizi, gelir eşitsizliği ve teknolojinin artan etkisi Türkiye’de insan haklarını nasıl etkiliyor? İnsan hakları savunuculuğu nasıl geliştirilebilir; hangi yeni bakış ve stratejilerle nasıl daha esnek ve dayanıklı hale gelir?

Forumun tüm bu sorular doğrultusunda dünyadan ve Türkiye’den alanında uzman konuklar, zihin açan konuşmalar, vizyon kazandıran tartışmalar ve derinlikli analizlerin paylaşıldığı bir platform sunmasını umuyoruz. PASAJın ilham dolu konuşma kayıtlarını Forum ertesi sosyal medya kanallarımız üzerinden herkesin ulaşımına açacağız. Ayrıca PASAJdan çıkan analizleri bir makale koleksiyonu olarak yayınlayacağız. Bu, PASAJ katılımcılarının ortak üretimi olmuş olacak.

Gd Yotw9 Wo A Ab Jz9
-Bu etkinlik PASAJ çerçevesinde bir ilk mi? Daha önce benzer etkinlikler düzenlendi mi? Gelecekte bu kapsamda planlanan başka etkinlikler, projeler ya da uzun vadeli hedefler var mı?

PASAJ, çerçevesi ve konsepti itibarıyla bir ilk ancak Sivil Düşün’ün ilk etkinliği değil. Sivil Düşün yıllardır bakış açısı, fikir ve yöntemleri değiş tokuş ettiren, hem tartışmanın hem yeni iş birliklerinin fırsatlarını keşfettiren forumlar düzenleyerek geçmişten geleceğe bir yolculuk içinde konuşma alanları açıyor. 10 Aralık İnsan Hakları Günü de geçmişin yansımalarını bugün yeniden değerlendirip geleceğe yönelik bir yol çizmek adına PASAJ Forumunun gerçekleşeceği tarih olacak. Yeni tarihlerde yeni odak noktalarıyla yeni forum etkinlikleri gerçekleşmeye devam edecek.

Gelecek etkinliklerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal medya kanallarımızı takip edebilirsiniz.

Düzenlediğimiz diğer etkinliklere dair ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz:

Https://www.sivildusun.net/yer-al/


-PASAJ programı ve genel çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz? Projenin insan hakları mücadelesine katkısı açısından nasıl bir yol haritası belirlediniz? Bu tür projelerin sürdürülebilirliği ve etkisi konusunda ne gibi hedefleriniz var?

Sivil Düşün, Avrupa Birliği’nin aday ülkelerde demokratik değerler ve insan haklarının kalıcılaşmasına katkı sağlamak için geliştirdiği programlardan biri. Sivil toplum için destek ve rehberlik sunuyor. Sivil Düşün desteğinin farkı, hakları koruyup yaşatan çalışmalar için hızlı çalışan, esnek şartlara sahip, kolayca başvurulup faydalanabilen küçük ama etkili ayni katkı & uzmanlık desteği sağlaması. Bu misyon Sivil Düşün’ün alamet-i farikası olsa da, Program aslında bundan çok daha fazlası.   

Sivil Düşün desteğin yanı sıra, bilgi ve ilham da aktaran bir kanal. Öyle ki sivil topluma, çalışmalarını hayata geçirirken çeşitli alanlarda kılavuzluk veriyor, yol arkadaşlığı ediyor. Sivil toplumun gündemini takip ederek dolaşımda olan bilginin doğru kitleyle buluşmasına aracı oluyor.   

Sivil Düşün’ün açtığı alanlar, aktif vatandaş olmanın yeni ve heyecan verici yöntemlerini keşfetmek için fırsat sunuyor, değişime katkı sunmak yolunda cesareti ya da imkanı olmayanları teşvik ediyor. Sivil Düşün eğitim ve etkinlikleri, bu keşif için hem dijital hem de fiziksel ortamda sayısız olanaklar yaratıyor.   

Nihayetinde, hakları koruyup geliştirmeye dair farkındalık taşıyan, toplumun sorunlarıyla ilgili duyarlılık sahibi birey ve oluşumların etkileşim içine girebildiği; birbirinden ve birlikte öğrenebildiği; iş birliği ya ortak çalışmalar yürütebildiği; bilgi ve deneyim paylaşımı yapabildiği; yaşayan, üreten, büyüyen bir ortak alan hep beraber var edilmiş oluyor.  PASAJ Forumu bu alanlardan biri olarak hizmet vermiş olacak. Onu, insan hakları gündeminin geleceğini yeniden hayal etmek ve tasarlamak için yarattık. Burası uluslararası zorluklar ve fırsatlara beraberce bakmak, eski ve yeni stratejilerle yöntemleri yan yana koymak; bakış ve fikirleri yol planlarına dönüştürmek için bir hazırlık alanı. PASAJ ile değişen dünya düzeninde insan haklarını nelerin beklediği; dünyanın neleri tartıştığı, Türkiye’nin bu tartışmaların neresinde durduğu ve dünyanın insan hakları gündemine nasıl entegre olunabileceği sorrularına yanıt arıyoruz. Forum, katılımcılarımızın dünyada insan hakları için yürütülen tartışmaların gerisinde kalmamaları için bir fırsat yaratacak. Bu tartışmalara dahil olursak, insan haklarını yeni çağa hazırlamaya da katkı sunabileceğimize inanıyoruz. 

Evet, Türkiye’nin kendi gündemleri var. Öte yandan ülkenin kendi sorunlarının dünyada olup bitenle de bir bağlantısı var. Dünyada insan hakları gündemini yenilemek için nasıl adımlar atıldığını bilmek, kendi ülkemizde de insan haklarını zorlukların karşısında daha güçlü hale getirebilir.


-Bu tür etkinliklerde yerel, ulusal ya da uluslararası düzeyde kimlerle iş birliği yaptınız? Paydaşlarınızın projeye katkıları ve destekleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

PASAJ forumu kapsamında herhangi bir kurumla iş birliğimiz bulunmuyor.

Sivil Düşün’ün tüm faaliyetlerini Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonun görevlendirdiği uygulayıcı çalışma ekibi (Sivil Düşün ekibi) hayata geçiriyor.

PASAJ forumu programı ve ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz:

Https://PASAJ.sivildusun.net