KUZEY AMERİKA- Kuzey Amerika’daki bir kolonide, İngiliz baba ile Afrika kökenli anneden dünyaya gelen Elizabeth Key Grinstead, özgürlüğünü kazanmak için mahkemeye başvurdu. 17. yüzyılda beyaz erkeklerin Afrikalı köle kadınlardan çocuk sahibi olmaları çok sık görülen bir durumdu.
Melez çocuklar, annelerinin statüsüne bağlı olarak köle kabul ediliyor ve haklarından mahrum bırakılıyordu. Babasının bir İngiliz ve vaftiz edilmiş bir Hristiyan olduğunu kanıtlayan Elizabeth, 21 Temmuz 1656 tarihli mahkeme kararıyla hem kendisinin hem de çocuğunun özgürlüğünü kazandı.
Ancak köle sahipleri söz konusu mahkeme kararını sistemin bekası bakımından tehdit edici buldu. Kararı geçersiz kılacak düzenlemeler için harekete geçtiler. Kolonide doğan çocukların, annelerinin statüsüne bağlı bir statüye sahip olmalarını sağlayan yasa, 1662 yılında Virginia’da kabul edildi. Yasanın kökeni Roma Hukuku’na dayanıyor ve çocukların sosyal statüsünün babaya tabi olduğu İngiliz hukukuyla çelişiyordu. Diğer İngiliz kolonileri (ve daha sonra Amerikan eyaletleri), köle annelerden doğan tüm çocukları köle olarak tanımlayan benzer yasaları onayladı. Bu yasalar, kölelik kaldırılana dek ufak tefek değişikliklerle yürürlükte kaldı.
Tarihte bugün yaşanan kimi önemli gelişmeler ise şu şekilde:
1896: ABD’li antropolog, doktor ve beslenme uzmanı olan Sophie Bledsoe Aberle, bugün dünyaya geldi. Ulusal bilim Kurulu’na ilk atanan iki kadından biri olan Sophie, yaşamının büyük bir bölümünü, Kızılderili bölgelerinde çalışarak geçirdi. 1935’ten 1944’e kadar Kızılderili İşleri Bürosunda çalıştı ve daha sonra 1949’a kadar Ulusal Araştırma Konseyi’nde 1954’e kadar New Mexico Üniversitesi’nde görev aldı. 1948’de Sophie’yı Pueblo toprak haklarının güçlü bir savunucusu haline getiren ilk büyük kitabı yayınlandı. Sophie, 1996 yılının ekim ayında hayata veda etti.
1960: Siyasetçi Sirima Ratwatte Dias Bandaranaike, 17 Nisan 1916’da dünyaya geldi. 61 yıl önce bugün Sri Lanka Başbakanı olan Sirima, aynı zamanda dünyada ilk kadın başbakan olarak biliniyor. Sirima, üç dönem yaptığı başbakanlığı boyunca yerel işletmeleri destekledi ve Katolik azınlığın etkisini azaltarak, Budist grupların etkisini genişletti. Sirima, 10 Ekim 2000’de yaşamını yitirdi.
2016: MGK toplantısının ardından açıklanan OHAL kararı bugün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararı (OHAL) ile birçok derneğin kapatıldı, çok sayıda kişi KHK’ler ile ihraç edildi.
(JINNEWS )