DOKTORANIN "MASRAF"I, MEMLEKETİN AKADEMİSYEN "İSRAF'I". .
DOKTORANIN "MASRAF"I, MEMLEKETİN AKADEMİSYEN "İSRAF'I"...Topu topu 20.000 liracığa sahte doktora satın alanlar varmış. Buna "sektör" demişler (!) Haberi aşağıdaki "yorum"da. https://www.memurlar.net/haber/779373
Oysa bize bilumum araştırma destek fonları ve Max-Planck Topluluğu [6 ay Almanca kursu X 1000 euro = 6000 Euro: Almancayı sıfırdan üniversiter düzeyde altı ayda öğrendim veakabinde yazdığım ve sunduğum -yazmışsan sunabiliyorsun- seminer Almanları da geçerek "pekiyi" alan tek seminerdi, bir Guinéss'ti hiç tartışmayalım ] + (12 ay X 4 = 48 ay X 1500 Euro = 72.000 Euro doktora bursu), 72.000 Euro + 6.000 Euro = 78.000 Euro ödedi. Bununla da bitmedi: 3 yıl "dünya" post doc'u: 2000 euro X 36 = 72.000 Euro. Bundan öncesi de var: 24 ay X 1000 euro = 24.000 de "Corso di Specializazione var İtalya'da. Ankara Üniversitesi'ndeki masterı saymıyorum, sırf yurtdışını saydım... YÖK bursuydu araştırma projesiydi saymıyorum. Ailenin ödediği kolejleri, dil kurslarını, yurtdışı misafir öğrenciliklerini, eğitimlerini ve zaten aileden aldığınız eğitimin parçası olan sayısız "değer"i ve girişimi saymıyorum. Böylece sadece master doktora ve post doc toplamda 174.000 bin Euro. Bugünün parasıyla 1 milyon 237 bin 140 Türk lirası. Tepe tepe harcadım, bavullar dolusu kitaplar satın aldım, on binlerce kilometre gezdim, toplantı toplantı dolaştım, hem okudum, hem yazdım, vur patlasın çal oynasın eğlendim. Anormal zorluklar yaşadığım zamanlar oldu, "merak" her zaman hayata geri döndürmüştür.
Zaman zaman insana yapılan yatırımı maliyete dökmeye çalışırız. Büyük rakamlara ulaşıyorsunuz (Bir çocuğunuzunki sadece üniversite-sonrasında bile bir buçuk milyon ediyorsa üç çocuğunuzunki 4,5 milyon eder, üniversite mezunu kılabilmek bile büyük sorun pek çok kimse için). Eğitimimden ve oralarda (buralarda da canım tabii) yaşadığım ve yaşattığım hayatın toplam kalitesinden yine akıl almaz derecede mutlu ve mesut oldum. Herhalde pek çok insan gibi biz de hayatlarımızı pazarda görsek yine aynısını alırız. Ve şüphesiz bu kadar yatırım yapılan insanlar, kendilerini anormal şanslı görür. Ve şüphesiz artık almak değil vermek üzerine ve "paha" değil, "değer" üzerine kurarlar. Neden "paha" hesabı yaptım ki o zaman? 20.000 liraya doktora alınıyor ve satılıyor, diye görünce insan ister istemez ... Hem tek bir insana yapılanla değil, belki bütün bir topluma yapılan ile yüz binlere katlanır eğitimin getirisi. İnsana yaptığınız yatırım belki "labil"dir, sadece la donna değil, la educazione de mobile'dir, oynaktır ama asla mahcup etmez. Sadece eğitilen öğretilen değil herkes kazanır. Öyle mi dersiniz?
Kerem Altıparmak arkadaşımız üniversiteden istifa etmiş mesela, az önce veda yazısını dikkatle, birkaç kere yeniden okudum. https://bianet.org/bianet/hukuk/201080-bir-veda-yazisi
Siz de okuyun.
Bir yanda kendisine bu kadar emek verilmiş, bu kadar emek vermiş ve katbekat fazlasını sizlere -aslında bedava- armağan etmiş http://80.251.40.59/politics.ankara.edu.tr/altipar/
Kerem gibi kıymetler, bir yanda 20.000 liraya sahte doktora satın alanlar. Satın almaya bile gerek olmadan her türlü numara, biat ve -hayatta eğer hiç sahip olmuşsa- hür düşüncesini kelekçi barınağında tutarak bir yerlere, unvana münvana gelen beş para etmezleri ise hiç saymıyorum.
Bilmiyorum gidişat böyle sürerse "çocuk"larınızı kimlere teslim edecek veya kimlerin kitaplarıyla büyüteceksiniz, siz kimlerden kitap okuyacaksınız, kimin araştırmaları sizi bir yere getirecek ama en azından şunu bilin: Onlar değersiz oldukları gibi "hayli ucuz" da olabilecekler. Baksanıza 20 bin liraya doktora satılıyor. Hiç masrafsız alanları da var merak etmeyin. Onun sırrı belli.
"Yetenek Desteği" çerçevesinde doktora ve post-doc bursu aldığım Max Planck Topluluğu yılda 1,3 milyar avroluk bütçeleriyle 80 farklı enstitüsü ve 10.000'den fazla araştırmacı bilim insanını kapsar. Başka araştırma topluluklarını, bilime destek veren vakıfları saymıyorum. Onlardan da "yetenek" ve "başarı" destekleri aldım. Üniversite bütçelerini hiç saymıyorum. Durun sayayım: Freiburg Üniversitesinin bütçesi 300 milyon euro civarında olsa gerek.Türkiye'de bütün üniversitelerin (108 üniversite) toplam bütçesi 25, 6 milyar lira= 3.6 milyar avro. Sadece 10 civarındaki Alman üniversitesinin bütçesi bu kadar. 1/10 sanıyorum kabaca bir oran. Yani Almanya eğitime 10 harcıyorsa Türkiye 1 harcıyor. Nüfuslarımız ve üniversite sayılarımız da kabaca eşit. Eyaletleri saymıyorum sadece Federal Bütçeden eğitime harcanacak pay, geçen yıl 6-7 milyar euro arttırılmış 17, 6 milyar euro. Özel sektör katılımı, 1000'in üzerinde araştırma enstitüsü, öz-gelirler, eyalet öz-gelirleri bunlara dahil değil.
Ha akademisyen "harcama" oranı da bence 1/10. Bu kere Türkiye lehine (!) Almanya bir akademisyenini "harcıyorsa", Türkiye 10 akademisyenini harcıyor herhalde. Sadece hukuk değil masraflar ve israflar içinde "ekonomi" de insanı isyan ettirir!
Kerem Altıparmak'ın üniversitenin dışında da tek başına üniversitelik edeceğinden eminim. Bunlar ucuz veya pahalı kategorisinin ötesinde "paha biçilemez" değerlerdir. Şimdi ondan herhalde Ankara Üniversitesi yararlanamayacak, belki de Kerem'in meali gibi başka bir düzlemden, daha yukarıdan yakalayabildiği ölçüde yararlanacak.
Herhalde doğrusunu yaptın gibi Kerem. Yine de senin için değil üniversitelerimiz adına üzülmeliyiz. Senin için sevindirici olduğunu bile tahmin edebiliyorum.
İyi sabahlar olsun.