İstanbul sözleşmesi siyasettir. Bu sözleşme toplumsal cinsiyet devrimin ilkesidir. İnsanlığın aydınlığıdır. Kadın kimliğin kazanımı ve öz savunmasıdır. Eril dili kullanan, şiddet uygulayan ve bunları kuruyan anlayışları kınıyoruz.
8’ E ADARÊ ROJA JINAN A CÎHANÊ PÎROZ BE!
(8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN)
(JIN JÎYAN AZADÎ) KADIN YAŞAM ÖZGÜRLÜK sloganıyla özgürleşen kadın ve kadın kimliğine 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlu olsun
8 Mart dünya kadınlar günü sadece bir gün değil her gün kadının kimliğinle özgürleştiği günlerdir. Kadınlar özgürleştikçe erkekte özgürleşiyor özgürleşen Kadın-Erkek Özgürleşen toplumdur.
Mart ayının ilk haftasına girilmesiyle birlikte gündeme gelen konulardan biri de 'Dünya Kadınlar' günü oldu, peki bu özel gün ne zaman kutlanmaktadır? Dünya Kadınlar Günü dünyada pek çok ülkede her yıl 8 Mart tarihinde anılıyor. Peki, tarihte acılı bir olay sonrasında ortaya çıkan Kadınlar Günü'nün tarihi nereden geliyor? İşte tam adı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesi!
1914 yılı Kadınlar Günü
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Bununla birlikte Birleşmiş Milletler'in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York'ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.
"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.
Kadın tarih boyunca erk zihniyetin katliamlarına, öldürülmesine, tecavüzüne, şiddetine maruz kalmıştır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Gününe sembol olan ve katledilen 129 kadın olmak üzere günümüze kadar sömürülen, şiddet gören, katledilen tüm kadınları anıyoruz. Önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Eril zihniyetini bir kez daha lanetliyoruz. O günden bugüne, Kadın kimliğine, Emeğine, Bedenine Tarihine sahip çıkan Bilge kadınların emeklerini kutluyoruz. İçindeki Erkeğini öldüren, Kadın kimliğine saygı duyan, emek veren tüm cinsiyetlere Bin selam. Selam olsun Alanlardan, sokaklardan, fabrikalardan, evden, siyasetten, sosyal yaşamadan, kadın kimliğiyle, Onuruyla, Duruşuyla ve Tarihiyle bilinçlen kadınlara. Ayrıca Bugün alanlardan HAYIRIN öncülüğü yapan kadınlara da.
Gün cinsiyetlerin Özgürlük direnişini birlikte haykırma günüdür.
Ayrıca 8 Mart Etkinliği’ne katılmak ve alanlarda kimliğini, emeğini ve bedenin özgürlüğünü haykırmak için Bursa’da Ankara’ya yola çıkan emekçi kadınların geçirdiği elim kaza sonucu büyük üzüntü duyuyoruz. Yaralanan 35 kadın emekçiye acil şifalar, hayatını kaybeden 7 emekçi kadının ailelerine, yakınlarına ve tüm kadınlara başsağlığı diliyoruz
Kaynak: (8 Mart 2017 )http://www.bitlisbulteni13.net/yazarlar/hamza-ozkan/8-e-adar-roja-jinan-a-c-han-p-roz-be-8-mart-dunya-kadinlar-gunu-kutlu-olsun/3968/