DİYARBAKIR-SUR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEYİŞ;  Dünden bu güne STK, Kadın,  Çocuk ve parti çalışmasına emek veren, fedakar, tecrübeli Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin Gazeteci Hamza Özkan’ın sorularını yanıtladı.

 

 

 

DİYARBAKIR-SUR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEYİŞ;  Dünden bu güne STK, Kadın,  Çocuk ve parti çalışmasına emek veren, fedakar, tecrübeli Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin Gazeteci Hamza Özkan’ın sorularını yanıtladı.



Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?

 

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde dünyaya geldim. Orta ve lise öğrenimimi Kulp’ta tamamladım. Diyarbakır’da çeşitli sivil toplum örgütlerinde kadın ve çocuk hakları alanında çalışmalar yürüttüm. Diyarbakır HDP İl Eş Başkanlığı yönetiminde yer aldım. Evli ve 3 çocuk annesiyim.

İnsanların tüm farklıklarıyla ortak yaşam alanlarında birlikte yaşam bulması, ötekileştirilmeden eşit ve karşısındakine saygı duyan, yaşam içerisinde (doğaya tarihine, kültürüne sahip çıkmak yaşatmak için anlamlandıran duygular benim için önemlidir.



Sur ’un tarihinden kısaca bahsedebilir misin, bu ilçe neden bu kadar kıymetli?

Kökü tarihin derinliklerinde bulunan ilimiz Diyarbakır, Hitit, Hurri, Mitanni, Artuklu, Roma ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve hemen yanı başında kurulduğu Dicle Nehri’nin bereketini her daim yaşamıştır. Surları, Diyarbakır Kalesi, Ulu Cami, Dört Ayaklı Minare ve Hevsel Bahçelerini sınırları içinde barındıran ilçemiz kadim kentimizin ilk yerleşim yeridir. Anadolu ve Mezopotamya’nın tarihi-kültürel ve doğal zenginlikleriyle buluştuğu ilçemiz çoğulculuğun kendini idame ettirdiği ender yerleşim yerlerindendir.

Bu kadim mekânda, halkımız tarafından hizmet etmek amacıyla görevlendirildiğimiz bu dönemde, belediyecilik hizmetlerini daha etkin ve verimli sunabilmek için başladık.

Çok dilli, çok kültürlü ve çok inançlı yerleşkemizin, Kültürel mirasımızı koruyacak ve kültür turizminin gelişmesine katkı sağlamak için bu önemli ilçede halka hizmet vermekteyiz.

Bu önemli ve tarihi ilçede ne yazık ki Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından önem verilmemektedir. Sur hak ettiği değeri görmemektedir.



Sur tarihi yerleri ve çevresinde temizlik konusunda gerek yetkililer olsun, gerek halk olsun daha sağlıklı bir Sur için ne yapmalı sizce, sizin bu konuda çalışmalarınız oldu?

Bizler göreve geldiğimiz gibi ilçemizin sorunlarını ve çözüm yolları üzerine çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalardan biri de anket çalışmasıydı. Anketörlerimiz tarafından ilçemize bağlı olan eski adı ile köy ve mezralar dediğimiz yerleşim yerlerinde halkın sorunları tespit edildi. O tespitler sonucunda çıkan sorunları ele aldık ve buna yönelik hizmetler yaptık. En temel sorunlarımız temizlik ve işsizlik sorunu maalesef. Tabi işsizlik sorunu tüm ülkenin sorunu haline gelmiştir.

Bunun için defalarca temizlik kampanyaları düzenledik bu kampanyalara zaman zaman STK, tüm belediye çalışanları, kadınlar mahalle sakinleri çocuklar da dâhil oldular. Fakat halen geldiğimiz nokta çok ta yeterli mi ebetteki değil bunun için temizlik bilgilendirmesi çöp saatleri çalışmalarımız devam ediyor bu gibi çalışmalar halk ile birlikte olunca ancak kalıcı bir çalışmaya dönüşür.  İşsizlik ile ilgili sorunumuz maalesef kısa sürede çözülecek bir sorun değil çünkü belediye bütçelerimiz kısıtlı ve kaynaklarımız önceki kayyum döneminde etkin kullanılmadığı için ciddi sıkıntılar devam etmekte. Fakat halkımıza hizmet etmek için farklı arayışlarımız sürüyor ileri ki dönemde projeler ile daha verimli hizmet etmek planımızda var.



Gerek Halkla, gerekse STK, Kanat Önderleriyle ve muhtarlarla herhangi bir toplantı yaptınız mı? Yaptıysanız, gelen eleştiriler ve öneriler nelerdi? Önümüzdeki süreçte her hangi bir toplantı yapmayı planlıyor musunuz?

Çalışmalarımızı projelerimizi halkın önerileri fikirleri ile bütünleştirip uygulamaya esas aldık. İlk geldiğimiz günden beri söylediğimiz gibi biz halkçı bir belediyecilik anlayışını savunuyoruz. Tabi muhtarlarla birlikte çalışma yürütüyoruz biliyorsunuz her belediyede” muhtarlar müdürü “kuruldu.  Müdürlüğe gelen eleştiriler daha çok işsizlik, temizlik, sosyal alanların olmaması konusunda oluyor. Bizde bunları değerlendiriyoruz. Elbette önümüzdeki dönemde de kent dinamiklerini de içine katacağımız projelerimiz olacaktır. Bu çalışmalar ile ilgili zaman zaman bir araya gelip toplantılar geliştiriyoruz.



31 Mart Yerel Seçimlerden bu yana somut olarak yapmış olduğunuz çalışmalarınız nelerdir, bu çalışmaları uygularken ne tür tepkiler aldınız?

31 Mart yerel seçimlerden sonra göreve geldiğimiz gibi işe koyulduk. Çünkü biz bir enkaz devir aldık. Her iki eş başkan olarak, belediye meclis üyeleri arkadaşlarımız ile görev dağılımı yaparak yola koyulduk. Bu süre içerisinde kadın, çocuk ve sosyal alanlarda çeşitli çalışmalarımız oldu. Öncelikle görev başladığımız zaman ” Gelin çocukların kahkahalarında Buluşalım” sloganı ile bir çocuk festivali düzenledik. 5 gün süren festivalde binlerce çocuğu eğlendirdik. Amacımız çocuklarımızı kültürel sanatsal bilimsel ve eğitici çalışmalar ile yaşama dâhil etmektir.



Yine temizlik bizim en önem verdiğimiz ve ekolojik belediyecilik anlayışı ile halkımız ile birlikte ilçemizde temizlik kampanyaları yaptık. Temizlik yaparken aynı zamanda birlikte bilinçlendik. Bu kampanyalarımız halen devam etmektedir.

Yine çocuklar için parklar yaptık. Amacımız çocuklarımızın daha rahat ve keyifli oyunlar oynaması çünkü Sur sokaklarımız dar ve oyun alanları da kısıtlı olmaktadır. Bizim de hep belirttiğimiz gibi çocuklarımız önceliğimizdir.



Bir diğer önemli çalışmamız da yerinde yıkmadan dönüşüm yapmaktı.

Bunun bir örneği olarak Abdal Dede mahallesinde Göksel Sokak’taki evleri TMMOB’un desteği ile dönüştürüldü. Bu dönüşüm çalışmalarını hasar gören farklı yerlerde uygulamaya devam edeceğiz.

Bizler kadın belediyeciliğini önemsediğimizi sürekli vurguluyoruz ve hizmetlerimiz de bu yönde sürmekte. Hepinizin bildiği üzere 2016 yılında kayyum atamaları döneminde “Amîda “kadın merkezimiz kapatılmıştı. Bizde bu merkezi yeniden “Amîda Jîn” olarak büyük bir coşku ile açtık. Kadın merkezimizde, kadın yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. “Amîda Jîn” ile birlikte fiziksel, ekonomik, sosyal ve birçok alanda şiddete maruz kalan kadınların hukuksal, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Toplumsal cinsiyet, Kadın tarihi ve kimliğine ilişkin zaman zaman panel, toplantı ve etkinliklerimize devam edilecektir.

Aynı zamanda merkezimizde kültür –sanat etkinlikleri de olacaktır.

Yine bizler kadın katliamlarına dikkat çekmek için eril zihniyet tarafından katledilen kadınlar için “Kadın Yaşam Alanı” oluşturduk. Bu alanda kadınlar için fidan dikme etkinliği yaptık. İleri ki dönemde bu alanda kadınlar ile etkinliklerimiz devam edecek.

Bu söylediklerim sadece birkaç çalışma fakat sadece bunlar ile sınırlı değil her alanda hizmetlerimiz devam edecektir.



Türkiye genelinde hemen hemen tüm Belediye Eş Başkanları ve Başkan Adayları en çok eşitlikten yana söz sarf ettiler. Anayasada da eşitlik ilkesi esasken, neden belediyelerde %80'nin üzerinde erkek çalıştırılıyor. Sizce bu büyük bir çelişki değil mi?

HDP belediyeleri olarak seçim bildirgesinde yer alan eşit temsiliyeti esas alan fikrimizi hayatın tüm alanlarında uygulamaya çalışıyoruz. Tatbiki belediyelerde çalışanların kadın erkek eşit düzeye getirilmesiyle çalışmalara yön verilecekti ama gelinen nokta birçok belediyeye kayyum atandı. Biliyorsun ki kayyumlar kadın çalışmalarını hedef almaktalar. Yine kayyumların gelmesi ile kadının çalışmaması ve toplumdan uzaklaştırılması çeşitli sebeplerle devreye konuluyor. Ama biz belediye olarak eşit temsiliyete önem veriyoruz, şu an da çeşitli müdürlüklerimizde kadın arkadaşlarımız görevli ve bu sayı ileriki dönemde de artacak. Fakat her ne kadar anayasada kadın erken eşitliği denilmiş ise de meclisten tutalım resmi kurumlara kadar STK yönetimlerine kadar bu yeterli değildir.



 

 

2014’ten bu yana eş başkanlık sistemi partimizin il, ilçe, belde eş başkanlıklarında aynı zamanda belediyelerimizden uygulanmaktadır. Yaşamın her alanında eş başkanlık modelinin önemini vurgulamaktayız. Bizler tüm yaşam alanlarında ret ettiğimiz başkan kavramı değil eş başkanı daha çok pratikleştirmekteyiz. Eş başkanlık cinsiyet özgürlüğün eşit temsiliyetinin” Beyaz” çizgisidir. 2019 yerel seçimde parti olarak 13 kadın 7 erkek, AKP’de ise 1 kadın 9 erkek seçildik. Belediyemizin çalışanların emekçilerin zamanla eşit temsiliyetini sağlamak için gereken çalışmaları yaptık yapmaya devam edeceğiz. Ne yazık ki Türkiye’deki belediyelerin yüzde 90’ın da bu eşitlik sağlanmamıştır. Evet, bu büyük bir çelişki bizde parti olarak bunun önüne geçmeye çalışmaktayız. Diğer partilere gelince de belediyemizdeki kadın sayısı ortadadır.



Partiniz 4 dönemdir belediyecilik yapmaktadır. Hemen hemen tüm belediyelerinizde sürekli müfettiş denetlemesi yapıldı. Defalarca müfettişlerin raporlarına Şeffaflık, halkçı, demokratik yerel yönetimin yansıdığını zaman partiniz kamuoyunu bu temelde bilgilendirdi. Sizce sizin belediyelerinizle diğer belediyelerin arasındaki fark nedir?

Aslında 4 Dönem değil daha öncelerinde Diyarbakır, Batman, Tatvan vb. yerlerde SHP ittifak birçok belediye kazandık, 99’dan bu yana daha fazla belediye kazandık o günden bugüne her gelen müfettişler belediyelerimizde şeffaflıkla karşılandılar. Raporlarına tek bir yanlış yansımaması da halkımıza olan sözümüzdür kendimize kentimizi birlikte yönetme sözümüzdür. Bizler ekolojik, kadın, çocuk, gençlik, kültür, sanat, bilim vb. alanlarda halklar ile bütünleşerek şeffaf bir şekilde hizmet etme sözü verdik. Bu da bizim farkımız.

Bizden önce görev alan Cezair Serin, Abdullah Demirbaş, Seyit Narin ve Fatma Şık Barut arkadaşlarımızın belediyemize büyük emekleri ve katkıları olmuştur bizde arkadaşlarımızın emeklerine teşekkür ediyoruz ve bu emeği devam ettirmekteyiz.



Zaman ayırıp, sorularımıza yanıt verdiğiniz için Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ediyoruz…

Sizin bu göstermiş olduğunuz büyük özveri ve emek karşısında bizler teşekkür ederiz.



Sur Belediyecilik tarihi

“Sur belediyesi 1999’dan buyana HADEP-SHP-DTP-BDP-HDP kazandı. Birçok başarıya imza atan Sur belediyesi 3 dönem başkanlık ile yönetildi son iki dönemdir Eş Başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Eş Başkanlık BDP 2014- 106 belediye kazandı. 5 yıl içinde 96 belediye ye kayyum atandı. HDP 2019 -69 9 ay içinde 32 belediye yine kayyum atandı.

HADEP (Halkın Demokrasi Partisi)   18 Nisan 1999-  17.317, %69,4.

Cezair Serin

SHP (Sosyal Demokrat Halk Partisi) (İttifak) 28 Mart 2004 -13.183, %56,6...

Abdullah Demirbaş

DTP (Demokratik Toplum Partisi)  30 Mart 2009 - 30.569, %65,4.

Abdullah Demirbaş

BDP (Barış Demokrasi Parti )  30 Mart 2014- 29.989     54,41%      0 0,00%

Fatma Şık Barut/Seyid Narin

HDP (Halkın Demokratik Partisi) 31 Mart 2019

 29.847 %60,76

Feyme Filiz Buluttekin/ Cemal Özdemir



 Belediyecilik noktası da her dönem olduğu gibi bu dönemde şeffaf halkçı hesap verebilirlik ilkemizden ödün vermedik vermeyiz buda bizim ve diğer beklediler arasındaki farkı ortaya koyuyor

  Zaman ayırıp, sorularımıza yanıt verdiğiniz için Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ediyoruz.